Absolventa stāsts – Elza Alberiņa – no savu prasmju attīstīšanas studiju gados, līdz būšanai par atbalstu Latvijas uzņēmējiem! Elza Alberiņa Full view

Absolventa stāsts – Elza Alberiņa – no savu prasmju attīstīšanas studiju gados, līdz būšanai par atbalstu Latvijas uzņēmējiem!

Elza, Tu tikko noslēdzi savu teju 2 gadu profesionālo ceļojumu Latvijas Investīciju attīstības aģentūrā (LIAA) Siguldas biznesa inkubatorā, kā vecākā projektu vadītāja. Kāds bija Tavs ceļš, kamēr nonāci no studijām Latvijas Kultūras koledžā līdz Latvijas biznesu atbalstīšanai diendienā?
Esmu no sirds pateicīga par savu profesionālo ceļojumu un to, ka man bija iespēja būt daļai no LIAA biznesa inkubatoru kopienas starp entuziastiskiem un enerģiskiem cilvēkiem, uzņēmējiem, biznesa ideju autoriem un jomas speciālistiem, kuriem mirdz acis par saviem darbiem un idejām. Manu darbu vēl nozīmīgāku padarīja tas, ka strādāju misijas sajūtai, tam, ka varēju būt daļa no uzņēmējdarbības ekosistēmas attīstības Latvijā, kā arī atbalstīt biznesa ideju autorus un uzņēmējus.

Neslēpšu to, ka jau studiju laikā, kad viesojāmies LIAA Radošo industriju inkubatorā, manā prātā sāka lidot doma, ka vēlos sevi profesionāli pilnveidot tā, ka kādā brīdī dzīvē varēšu palīdzēt un atbalstīt biznesa ideju autorus un piedalīties uzņēmējdarbības kopienas stiprināšanā. Es sevī sajutu šo vēlmi būt par to daļu no komandas starta, kas palīdzēs saprast un spert pirmos soļus, atbalstot, izpētot un noticot. Zināju, ka man tas ir svarīgi, jo man ir nozīmīga vides un sabiedrības attīstība apkārt.

Tieši tādēļ, lai pilnveidotu sevi un realizētu šo savu domu, jau studiju laikā iesaistījos dažādās aktivitātēs un projektos, kas palīdzēja spert pirmos soļus, atklājot savas profesionālās spējas. Tāpat paralēli sāku veidot dažādas sadarbības ar uzņēmumiem, kuriem palīdzēju dažādu grafiskā dizaina materiālu sagatavošanā, mārketinga aktivitātēs un zīmola izstrādes procesos. Papildus tam arī man pašai radās dažādas biznesa idejas, pie kurām strādāju, kas sniedza papildu pieredzi un iemaņas.  

Līdz darbam LIAA savu profesionālo pieredzi attīstīju bankā un pašvaldībā, kas sniedza labu ieskatu korporatīvajā un pašvaldības sektorā, kura ir ļoti būtiska, lai izprastu organizēšanas procesus, kolektīva sadarbību un darba kultūru.  

Šķiet, ka man palīdzēja arī tas, ka man ir interese par dažādām lietām un tādēļ ikdienā nonāku līdz tam, ka piedalos kursos, apgūstu jaunas prasmes pašmācības ceļos, kā arī interesējos par dažādām nozaru aktualitātēm podkāstos, rakstos un pasākumos. Šāda ikdiena man sniedz pozitīvu lādiņu un iedvesmu, lai darītu un spētu būt noderīga kādu mērķu procesos.  


Biznesa vide tikai šķietami ir nopietna un stīva, patiesībā ikdienā konstanti ir jārisina problēmas un jārod aizvien jauni un reizēm ļoti radoši risinājumi. Nākot no radošām un menedžmentā balstītām studijām, ko tās Tev ir devušas visvairāk, lai kļūtu par prasmīgu profesionāli?  

Biznesa vide noteikti ir pilna un bagāta ar izaicinājumiem un nereti arī ar problēmsituācijām, kurās jācenšas meklēt pēc iespējas efektīvāki un radošāki risinājumi. Tieši tāda iemesla dēļ uzņēmējdarbībā ir svarīgi būt elastīgam, drosmīgam un radošam. Nereti nākas arī lauzt priekštatu par minēto nopietno un stīvo vidi, kāda reizēm tiek uzskatīti arī LIAA biznesa inkubatori, jo uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem svarīga sastāvdaļa ir cilvēcīgums, atbalsts un pozitīva attieksme. Tieši tādēļ biznesa inkubatoru kopienā atceramies, ka aiz katra uzņēmuma ir cilvēks, kuram nepieciešama komanda un domubiedri, ar kuriem dalīties pieredzē pēc iespējas brīvākā un drošākā vidē, lai rastu risinājumus biznesa attīstībai.  

Līdzīgu vidi es atceros arī Latvijas Kultūras koledžā, kur apkārt bija enerģiski studenti, lieliski savas jomas speciālisti un profesionāli pasniedzēji, kuri attīstīja mani kā cilvēku un profesionāli, kurš spēj apgūt jaunas prasmes un strādāt komandā. Pateicoties dažādiem projektiem, aktivitātēm, studiju gaitai un cilvēkiem, bija vienotības sajūta procesā un mērķa sasniegšanā, kas man iemācīja prasmi komunicēt, deleģēt atbildības un darba uzdevumus, izstrādāt projekta plānu un to īstenot. Es novērtēju kādus cilvēkus piesaista koledža un noteikti varu teikt, ka tas arī man sniedza degsmi darīt un atklāja man jaunas radošās un profesionālās puses. Bija jūtams, ka studiju process ir balstīts uz praktisko iemaņu attīstīšanu un prasmi strādāt komandā, ko šodien es ļoti novērtēju, jo tas man ir palīdzējis līdz šim sevi profesionāli attīstīt dažādās jomās, tai skaitā projektu vadībā un darbā ar uzņēmējiem un jauno biznesa ideju autoriem.  

  

Elza, lūdzu, padalies ar saviem ieteikumiem, kā studentam izvēlēties īsto specializāciju, lai pēc iespējas ātrāk tajā kļūtu arī par pieprasītu speciālistu?   

Ja esi vēl studiju specializācijas meklējumos un īsti vēl nezini, kas būs tas, ko tieši vēlies, tad iesaku iet tur, kur šķiet visinteresantāk un saistošāk. Galvenais ir neapstāties un nenopauzēt, jo dzīvē svarīgi ir dot impulsu un iespējas iepazīt sevi, atklājot nozares, kuras tiešām piesaista un interesē, lai tajā kļūtu par speciālistu. Līdzīgi kā ar sniega bumbas efektu – galvenais ir iesākt darīt vai turpināt kustību, lai rastos arvien jaunas iespējas. Tāds ir ieteikums motivācijai neapstāties un nezaudēt cerību arī, ja neesi pārliecināts par to, ko šobrīd vēlies. No pieredzes saku, ka šādi negaidīti var atrast jaunas spējas un aizraušanās. Mans plāns pēc vidusskolas dzīvē bija citādāks, taču es neapstājos un šodien ar smaidu uz sejas varu teikt, ka šis tiešām ir interesants karuselis, jo atklāju arvien jaunas un jaunas lietas par sevi un dzīves iespējām.  

Taču, ja nevari izlemt, noteikti nekautrējies un sazinies ar pasniedzējiem vai absolventiem, lai noskaidrotu plašāk par specializācijām un to norisi. Noskaidrojot atbildes un jautājumiem, izvēle kļūst skaidrāka.  

Atbildot uz jautājumu par ātrāku kļūšanu par speciālistu, šeit minēšu, ka svarīgākais ir aktīvi mācīties un iesaistīties dažādos projektos, lai iegūtu praktiskas iemaņas, kontaktus nākotnes sadarbībām un iespējas papildināt portfolio vai CV. Svarīgi ir rast sev iespējas praktiski pielietot savas zināšanas, lai attīstītos un ar laiku kļūtu par spēcīgu savas jomas profesionāli.  

  

Zināms, ka jaunieši ir enerģiski, jaunu ideju piepildīti un drosmīgi radīt, it īpaši tādus studentus pulcē Latvijas Kultūras koledža, kāds ir Tavs padoms, nākot no mazo biznesu atbalsta vides, ar ko sākt, ja radusies sava biznesa ideja radošajās industrijās?   

Man tiešām ir liels prieks par to, ka studenti sāk domāt par kādas biznesa idejas realizēšanu un attīstību, jo tas visnotaļ paplašina pieredzes lauku un strādāt pie tā, kas sirdij sagādā prieku, iespējams, atrisina kādu problēmu sabiedrībā vai piepilda  kādu no sapņiem.  

Tas, ko es ieteiktu, būtu no sākuma ticēt idejai un visu pamazām likt uz papīra, lai to izpētītu un pārbaudītu. Kā arī saliktu plānu, kā sākt ar pēc iespējas mazākiem resursiem, ja tas ir iespējams, lai realizētu ideju. Tālāk, protams, nepazaudēt motivāciju! Kā arī, ja nepieciešams, atrast domubiedrus, kuri palīdzēs un atbalstīs.  

 

Tavas tālākās gaitas turpināsies projektu vadībā, tikai citā nozarē, paralēli strādājot arī ar grafisko dizainu. Pastāsti, lūdzu, kas ir Tavi šī brīža TOP 3 grafiskā dizaina principi, kas jāņem vērā katram kurš veido sava pasākuma afišu, zīmola tēlu vai postu sociālajos tīklos? 

Jā, savas tālākās profesionālās gaitas turpināšu vietējo un starptautisko uzņēmumu attīstībā digitālajā un radošajā mārketingā, tai skaitā darbā ar projektiem mājas lapu izstrādē un grafiskajā dizainā.  

Grafiskais dizains ir viena no mākslas un komunikācijas izpausmēm. Vēl nesen apmeklēju iedvesmojošu konferenci Barselonā OFFF, kurā uzstājās pazīstami un starptautiski grafiskie dizaineri, digitālās komunikācijas speciālisti un aģentūras. Tā bija vienreizēja pieredze, kas sniedza iedvesmu, motivāciju un jaunu skatījumu uz digitālajām iespējām. Tādēļ novēlu ikvienu grafiskā dizaina entuziastu sekot līdzi dažādiem iedvesmas avotiem, māksliniekiem, apmeklējot pasākumus, izstādes, lasot grāmatas, klausoties podkāstus vai skatoties video, lai pavērtu plašāku skatu, jauktu robežas un smeltos jaunas radošas idejas.  

Pirmais, joprojām atcerēties par spēli un rotaļu ikdienas darbos un dzīvē. Šo pašu atgādinu arī jaunajiem uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem, jo tikai tā ieviesīsim prieku un dzirksti darbos, kurus darām. Atceramies neieslīkt pārliekus nopietnajā pieaugušā cilvēka ikdienā un atmodinām sevī bērnu un dzīvesprieku, krāsojot savu dzīvi ar košākām un pozitīvākām krāsām. Kurš ir teicis, ka līdz ar atbildībām, kuras uzņemamies pieaugot, mums jākļūst nopietniem un noraizējušiem? Dzīvesprieks palīdzēs radošumā, projektos un darbos atrast risinājumus un unikālas pieejas. It īpaši grafiskajā dizainā svarīgi ir nebaidīties eksperimentēt un nedaudz paspēlēties ar opcijām un variantiem, lai nonāktu pie efektīvāka un unikālāka dizaina.  

Otrais, ir definēt projekta mērķi un ieturēt kvalitāti tā sasniegšanā. Lai sekmētu efektīvu komunikāciju, ir jāizprot projekts, tā mērķauditorija un vēlamie rezultāti. Grafiskā dizaina materiāliem jāatbilst komunikācijas stratēģijas vadlīnijām un jāuzrunā mērķauditorija pēc iespējas precīzākā un efektīvākā veidā.  

Trešais, būt elastīgam un sekot līdzi jaunākajām digitālajām tendencēm, tai skaitā eksperimentēt ar mākslīgā intelekta rīkiem un apgūt jaunas programmas, meklējot jaunus izpausmes variantus, izkopjot savu rokrakstu vai zīmola, projekta vizuālo identitāti.  

  

Ko Tu ieteiktu jauniešiem, kuri šogad uzsāks savas studiju gaitas LKK, paturēt prātā, lai pēc iespējas ātrāk virzītos pretī veiksmīgai karjerai sevis izvēlētajā nozarē?   

Ticiet sev un savām spējām!  

Nebaidieties eksperimentēt un attīstīt jaunas prasmes. Piepildiet savu ikdienu un neļaujiet būt dienām, kurās jūs neapgūstat ko jaunu. Esiet lietderīgi sev un citiem, jo tikai tā mēs visi kopā attīstīsim labāku vidi un dzīves kvalitāti sev apkārt.  

Apsoliet sev savas vēlmes un no sirds ar labāko cenšaties tās sasniegt! 

  

STUDĒ ŠODIEN, RADI JAU RĪT!
Piesakies studijām LKA Latvijas Kultūras koledžā! Uzņemšana no 12. jūlija līdz 31. jūlijam budžeta vietās un iespēju saņemt studiju maksas atlaidi pirmajam studiju gadam 200€ apmērā pilna laika studijām, vai 100€ nepilna laika studijām. 

  

Vairāk informāciju par uzņemšanu atradīsi šeit: bit.ly/uznemsana2023