VENĒCIJAS MĀKSLAS BIENNĀLE 2017

Venēcijas biennāle ir pasākums, kuru apmeklēju jau vairākus gadus. Pateicoties koledžas atbalstam, varēju to darīt arī šogad. Lai arī šajā mākslas nozīmīgākajā pasākumā pavadīju tikai vienu dienu, izbaudiju katru stundu un minūti.

Venēcijas mākslas biennāles aizsākumi ir meklējami 1895.gadā. Jau pirmajā biennālē, kura tika rīkota par godu Itālijas karalim, tika pārstāvēti mākslinieki no 16 valstīm. Latvija Venēcijas biennālē piedalās kopš 1999.gada. Mākslinieku ekspozīcijas koncentrējas divās dažādās vietās Venēcijā. Tā saucamajos “dārzos” ir speciāli šim pasākumam veidotas ēkas, kurās gadu no gada(vienu gadu māksla, otru arhitektūra) atkārtoti prezentē sevi vadošās pasaules valstis. Otra vieta ir Arsenāls, kur zem viena jumta ir izvietoti dažādu valstu paviljoni. Arī Latvijai tagad ir pastavīga ekspozīcijas vieta Arsenāla ēkā.

Šogad šajā notikumā tika pārstāvētas 8 valstis, savukārt biennāles kuratores Kristīnes Maselas veidotajā izstādē Viva Arte Viva piedalījās 120 mākslinieki no 51 valsts.

Venēcijas biennāles apmeklējumu ieplānoju 11.maijā, un šis datums netika izvēlēts nejauši, jo tiesi šajā dienā tika atklāts Latvijas stends, kuru šogad pārstāvēja mākslinieks Miķelis Fišers. Latvijas paviljonā tika izstādīti 16 mākslinieka radītie kokgrebumi, lielformāta glezna, kā arī apjomīga gaismas un skaņas instalācija.

Raksturojot kopējo ainu, atšķirībā no iepriekšējām biennālēm, šī pārsteidz ar krāsām, vieglumu un cerību. Pirms tam dominējoša bija provokācija un skaidrojumi dažādajām politiskajām manipulācijām. Savukārt šogad māksla tika attainota kā patvērums, kā svaigs malks gaisa. Bez ironijas, ar dziļu izpratni, bet viegli un gaisīgi.

Sajūsmināja un visilgāk mani aizkavēja Gruzijas stends, koka ēka, kurā iekšā līst lietus. Skatītāji pa logu vēro, kā lietus lāses lēnām dzēš tapetēm krāsu un grīdas iedobēs veidojas peļķes. Monotonā lietus lāšu pakšķēšana ieved skatītāju meditatīvā un relaksējošā stāvoklī.

 

Pievienošu savam rakstiņam atsauces no prese, lai priekštats par šo pasākumu rastos pilnīgāks.

http://arterritory.com/lv/teksti/raksti/6610-si_biennale_ir_citadaka/
http://www.arterritory.com/lv/dzivesstils/atklasanas/6591-fotoreportaza_pirmie_iespaidi_no_57._venecijas_makslas_biennales/

Daina Gāga-Ēķe
Dizaina un Modes menedžmenta specializācijas vadītāja