Vai latviešu kino ir savs rokraksts? Tēmu vizuāļi majaslapai (4) Full view

Vai latviešu kino ir savs rokraksts?

Latvijas kino ir viena no latviešu kultūras vērtībām. Katrs latvietis zina tādas filmas kā “Emīla nedarbi”, “Rīgas sargi”, “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Arī šo filmu izteicienus latviešu sabiedrība zina no galvas, kā, piemēram, “Salda mēle visos laikos ir bijis kapitāls”.

Sarunu festivāla “RĒBUSS” viena no tēmām būs “Made in Latvia”, kurā jaunieši meklēs atbildes uz jautājumiem par latviešu kino. Kino tēma festivālā pulcēs filmas “Dvēseļu putenis” režisoru Dzintaru Dreibergu, aktrisi, digitālā satura veidotāju, producenti Ievu Florenci-Vīksni un aktieri, pasākumu vadītāju, mūzikas entuziastu Rihardu Leperi. Šie ir cilvēki, kuri darbojas latviešu kino un viņiem ir savs viedoklis par to. 

Kā izcilas mēs varam nosaukt vairums filmu, kuras tapušas pagājušajā gadsimtā, taču arī šobrīd tiek veidots Latvijas mantojums kino, kā, piemēram, jau minētais “Dvēseļu putenis”. Mūsdienu digitālās iespējas ir mainījušas kino kultūru un skatīšanās paradumus, katrs interesents ir spējīgs internetā ierakstīt savu vēlamo filmu un noskatīties to. Kino sfērā strādājošajiem ir jāspēj rast jauni risinājumi, kā piesaistīt topošo skatītāju. 

Arī Latvijā tiek iedalīts jēdziens kino aktieris un teātra aktieris. Bieži aktieriem intervijās tiek uzdots jautājumus, pie kuras grupas viņi pieder. Atbildes ir dažādas, citi ir iemīlējuši teātri, jo tur notiek tiešā saikne ar skatītāju, citi par savu “skatuvi” uzskata kino laukumu. Arī uz jautājumiem – Vai kino aktieri būtu jāapmāca atsevišķi, kāda ir kino un teātra aktieru specifika, kā tas ietekmē filmas kvalitāti, tiks rastas atbildes sarunu festivālā.

Nozares profesionāļiem tiks jautāti arī dažādi citi jautājumi, bet tos būs iespēja dzirdēt 5. maijā jauniešu veidotajā sarunu festivālā “RĒBUSS”.