Vai viegli būt jaunam kultūrā? Caur ērkšķiem uz kultūru Full view

Vai viegli būt jaunam kultūrā?

Mūžsenais jautājums – Vai viegli būt jaunam? – ir aktuāls un, iespējams, pat vēl aktuālāks arī  21. gadsimtā, kad iespēju ir tik daudz, ka galva griežas, reizēm nesaprotot uz kuru pusi iet. Jauniešiem šajā laikā ir vairāk iespēju nekā tas bija pirms 20 vai 50 gadiem, bet vai tas atvieglo dzīvi? Laikam tomēr nē, jo spiediens ir vēl lielāks, sabiedrība gaida, kad jaunieši spēs izmantot savas iespējas lietderīgi un gudri, bet ko darīt, ja ceļā stājas paaudžu hierarhija, kurā ir grūti atrast savu vietu?

Sarunu festivālā “RĒBUSS” tiks aplūkota tēma “CAUR ĒRKŠĶIEM UZ KULTŪRU”, kurā ikvienam apmeklētājam būs iespēja tikties ar dziedātāju BŪŪ, režisoru Matīsu Kažu un aktrisi Milēnu Miškēviču. Tēmas runātāji nav izvēlēti nejauši, gluži pretēji, viņi ir gados jauni cilvēki, kuri sevi ir pierādījuši Latvijas kultūras telpā kā spēcīgi spēlētāji šajā laukā.

Bieži vien jaunieši baidās sevi attīstīt kultūrā, jo pierādīt sevi un izsisties, spēj tikai retais, bet kāpēc tā?

Daži vaino Latvijas mazo tirgu, kas mūsu platuma grādos tiešām ir mazs, jo, ja esi izsities, tad vieta uz skatuves ir garantēta pat gadu desmitus, citi vaino mūsu unikalitātes trūkumu, jo nespējam atšķirties uz kopējā fona. Daudz ir viedokļu, daudz jautājumu un ļoti maz atbilžu, un pareizā formula katram ir sava.

Bet viss nav tik slikti, cik to mālē, jo 2020. gadā veiktā pētījuma “Kultūras līdzdalības un patēriņa pētījums” dati liecina, ka Latvijā jaunieši ir aktīvāki kultūras līdzdalībā nekā pārējā sabiedrības grupa. Pētījuma dati liecina, ka amatiermākslā jauniešu aktivitāte ir nedaudz augstāka nekā iedzīvotāju kopējie rādītāji – ja no visiem Latvijas iedzīvotājiem 8% piedalās amatiermākslā, tad jauniešu vidū tādu ir 11%. Novērojams, ka aktīvāki jaunieši ir tautas deju kolektīvos, bet mazāk aktīvi dalībā korī. Citās kultūras aktivitātēs piedalās kopumā 34% jauniešu (no visiem Latvijas iedzīvotājiem šajās aktivitātēs piedalās 23%). Izteikti aktīvāki šādā aspektā jaunieši ir fotografēšanā un filmēšanā (to dara 14% jauniešu), mūzikas instrumentu spēlē (8%), kā arī radošos darbos ar datoru (7%) un vizuālajā mākslā (7%).*

Jaunieši patērē un rada kultūru, bet reizēm, tā pazūd pūlī. Sarunu festivālā “RĒBUSS” diskusijas dalībnieki dalīsies savā pieredzē, kā ir būt jaunietim kultūrā? Kas vieniem liek būt atpazīstamiem, bet citiem gadiem ilgi strādāt un nesasniegt rezultātus?

Jautājumu daudz un atbildes būs kvalitatīvas. Tiekamies 5. maijā, Latvijas Kultūras koledžā!

Nāc un vēro pasākumu klātienē – https://ej.uz/rēbuss_pieteikšanās

*Vairāk par pētījumu un datiem: https://www.km.gov.lv/lv/media/11801/download