Absolventes Evijas Korovackas un Anetes Tomsones izstāde ‘’Putekļos atrastais’’ ABSOLVENTI Full view

Absolventes Evijas Korovackas un Anetes Tomsones izstāde ‘’Putekļos atrastais’’

LKA Latvijas Kultūras koledžas 2022. gada foto un video specializācijas absolventes Evija Korovacka un Anete Tomsone un izstāde ‘’Putekļos atrastais’’

Viens no Evijas hobijiem ir pastaigas. Tieši tā, ceļojot cauri dažādām Latvijas mazpilsētām, Evijas uzmanību arvien vairāk sākušas piesaistīt graustu ēkas. Kādēļ? Viens no iemesliem slēpjas nebeidzamajā fantāzijā, kas bieži vien ļauj iztēloties laiku, kad šie objekti bija sabiedrības uzmanības centrā un pilnvērtīgi darbojās. Projekta ietvaros izveidotā sadarbība ar grafisko dizaineri Elizabeti Dimperi, māsām ilustratorēm Ēriku un Nelliju Daņilovičām ļāva šo izdomu atdzīvināt ilustratīvā formātā. Kvalifikācijas darba ietvaros papildu tika veikts pētījums. Foto sērija kalpo kā arguments, kādi tieši faktori ir mainījuši un ietekmējuši iedzīvotāju vēlmi palikt ciematos uz pastāvīgu dzīvošanu. Evija uzskata, ka ilustrācijas akcentē arī turpmāko sabiedrības sadzīves formas virzību un pārmaiņas. Turklāt sērija izveidota netradicionālā vizuālā formātā.

2.kursa laikā Anete kopā ar citiem Latvijas Kultūras koledžas kursu studentiem veidoja kursa darbu – fotoizstādi “Putekļos atrastais” un tās atklāšanas pasākumu. Fotogrāfijas ir par Latvijas kultūrvēsturisku un nozīmīgu ēku iemūžināšanu fotokolāžās, kas parāda, ka katra ēka ir piedzīvojusi savus notikumus un ir bijusi kā personība, ko darbos parāda rokas. Kolāžas tika izveidotas, lai vienā darbā parādītu ēku unikalitāti un kopā ēkas fotogrāfiju veidotu kā sava veida gleznu, mākslas darbu.

Nosaukums “Putekļos atrastais” radās Anetes kursa darba laikā, pateicoties komandai, ar kuru kopā tika veidota pirmā izstāde un izstādes atklāšanas video. Nosaukums atspoguļo to, ka ar  darbiem “tiek noslaucīti” putekļi no pamestajām, sagruvušajām ēkām. Tā arī šis nosaukums ir saglabājies un tagad turpinās kopīgajā izstādē.

 

‘’Sākotnēji katra veidojām savu darbu, savas fotogrāfijas ar savu ideju, bet īsi pirms Latvijas Kultūras koledžas absolvēšanas runājām, ka lielā ideja ir ļoti līdzīga, un būtu forši parādīt mūsu darbus plašākai publikai apvienotā izstādē. Tā tas palika idejas līmenī. Tad pēc dažām nedēļām mūs uzrunāja arī koledžas absolvente Annija Šķēle par iespēju veidot izstādi Jumpravas Kultūras namā.  Tā arī norunājām, ka izstāde būs apvienota, iekļaujot mūsu abu darbus un izstādes vēstījumu. Pateicoties Annijai, mūsu izstāde no 18. februāra līdz 31.martam tika izstādīta Jumpravas Kultūras namā.

Jau izstādes pirmajās dienās ar Jumpravas Kultūras namu sazinājās Ogres reģionālā televīzija par iespēju veidot ziņu sižetu par mums. Sižets tika rādīts Reģionālās Televīzijas ziņās, kur ieguvām plašāku publicitāti, kā  arī pēc dažām nedēļām sižets tika rādīts  LTV1 un ievietots LTV1 ziņu Facebook lapā. Bijām lielā sajūsmā, ka mūsu izstāde ir ieguvusi tik plašu publicitāti un pievērsusi savu uzmanību, kā arī izstādes vēstījums ir nozīmīgāks plašākā mērogā.

 Ir gandarījums redzēt savus darbus dzīvojam dzīvi arī pēc Latvijas Kultūras koledžas kursa un kvalifikācijas darba termiņiem un nekrāt uz tiem putekļus, turot mājās. Nekad nedomājām, ka mūsu darbiem būs šāda nākotne, bet noteikti ir prieks redzēt, ka cilvēkiem darbi patīk un arī vēstījums ieinteresē, kā arī dzirdēt pozitīvus komentārus.’’

Absolventes ir uzrunātas izvietot izstādi Šlokenbekas muižas bibliotēkas atpūtas telpā, Dzelzavas Kultūras namā, Madlienas bibliotēkā un arī Latvijas Kultūras koledžā, kur arī sākās idejas par fotogrāfijām. Šajās vietās izstāde tiks izvietota, sākot ar aprīli un līdz jūnijam, un tad jau redzēsim, vai izstāde ceļos uz citām vietām un būs vairāk interesentu.

 

Ko  novēlētu jauniešiem, kuri domā par studijām Latvijas Kultūras koledžā foto un video producēšanas specializācijā?

 

‘’Noteikti uz koledžu iet ar skaidru domu, ko vēlies, jo, ja zini, ko gribi, tad koledža ir īstā vieta praktiski attīstīt savas spējas, piedalīties projektos un mācīties no pasniedzējiem, kuriem ir reāla pieredze nozarē.

Ieteiktu simtprocentīgi izmantot Latvijas Kultūras koledžas piedāvātās iespējas, jo koledža īsteno lieliskus projektus, kuros darboties praktiski, kas ļauj teoriju izmantot reālos projektos, kā arī iegūt pieredzi.

Koledžā ir četras prakses, kurās mēs noteikti ieteiktu pieteikties uzņēmumos, kuros sevi varētu redzēt nākotnē, nevis praksi iet “ķeksīša” pēc, jo nereti pēc prakses studenti arī iegūst darbu nozarē, un prakses laikā var pielietot esošās zināšanas, kā arī iemācīties pilnīgi kaut ko jaunu.’’