Lailas Juškevičas pieredze saulainajā Spānijā IMG_20210727_195344 Full view

Lailas Juškevičas pieredze saulainajā Spānijā

Pieredze veido mūsu uzskatus un priekštatus, pieredze ir nenovērtējama lieta, kura mums ļauj kļūdīties un piedzīvot visdažādākās emocijas. Mūsu studentiem ir ne tikai iespēja doties Erasmus mācību apmaiņas programmā, bet arī prakses pieredzē, ko studente Laila šajā vasarā arī izmantoja, dodoties uz saulaino un dzīvespriecīgo Spāniju.

Kā Lailai gāja, ko prakses laikā apguva un kas tad ir siesta dzīvē, uzzini lasot interviju:)

1. Kur un kad tu biji Erasmus praksē?

Erasmus praksē es biju no 2021. gada jūlija līdz septembrim, Spānijas ziemeļrietumu reģionā Galīcijā.

2. Kā atradi prakses vietu? Vai meklēšanas laikā bija kādas konkrētas valstis uz kurām vēlies doties?

 Prakses vietu es meklēju sākumā zvanot un sūtot e-pastus uz dažādām kultūras iestādēm un teātriem, tomēr tas neizdevās, tāpēc pēc kāda laika es ieliku sludinājumus Facebook vairākās grupās (Erasmus Internships, Erasmus+ projects un tamlīdzīgās), un ieinteresētās prakses vietas pašas atsaucās. No tām vienu izvēlējos. Kamēr meklēju praksi, man padomā nebija konkrēta valsts, tikai vēlējos kaut ko jaunu, kur neesmu bijusi, vēlams silts klimats un uzskatīju, ka jo būs atšķirīgāk no Latvijas, jo interesantāk priekš pašas pieredzes.

3. Kāds bija Tavs dienas režīms? Kādus darbus bija jāveic? 

Prakses vietā es palīdzēju gatavoties dažādiem koncertiem un pasākumiem. Bija jāplāno finansējums, jāsazinās ar vietējām pašvaldībām, jātiek galā ar birokrātiju un nebeidzamiem dokumentiem, lai drīkstētu uzņemt ārzemju māksliniekus pandēmijas situācijas laikā, jāorganizē viņu dzīvošana Spānijā, transports pašiem un tehnikai, un tamlīdzīgi. Pa darba dienām es varēju satikt komandu ofisā vai strādāt caur datoru no mājām, un nedēļas nogalēs braucām uz dažādām pilsētām. Man bija dota diezgan brīva izvēle uz visu, ko es darīju un kur vēlējos piedalīties, ikdienas grafiku es veidoju sev pati.

4. Vai sanāca arī izpētīt un paceļot pa Spāniju, iepazīt vietējo kultūru? 

Visu prakses periodu es daudz ceļoju un iepazinu gan Spāniju, gan Portugāli, kas atradās salīdzinoši netālu no manas dzīvesvietas. Prakses ietvaros apciemoju vairākas pilsētas, jo pasākumi katru reizi notika citā vietā. Spānijā katrs reģions ir krasi atšķirīgs cits no cita, piemēram, Galīcijā visvairāk cilvēki lepojās ar savu daudzveidīgo gastronomiju, vīniem un aliem, un jūras veltēm. Es nedzīvoju tādā vietā, kur būtu sastopamas stereotipiskās spāņu lietas kā vēršu cīņas vai flamenko dejotājas. Arī laikapstākļi nebija karsti. Brīvo laiku es pavadīju pie dabas, pie jūras vai pie kāda ūdenskrituma, kuru apkārtnē netrūka. 

5. Pārsteidzošākā lieta, pieredze ar ko saskāries? Kas Tevi pārsteidza?

Es kādreiz biju tikai dzirdējusi par “siestu”, bet bija interesanti to katru dienu arī piedzīvot. Siesta ir pārtraukums dienas vidū, kad pilnīgi viss apstājas, tiek aizslēgts uz vairākām stundām un cilvēki aiziet mājās atpūsties un nosnausties diendusu; vēlāk vakarā atkal turpina darbu. Tas tā, ikdienā, bet vispār jau lielākais šoks jeb piedzīvojums man notika pēc prakses, kad kopā ar draugu braucu mājās. Vienā vakarā mūsu mašīnas piekabē, mums nemanot, bija ierāpies un noslēpies kāds migrants, kurš acīmredzot vēlējās pa kluso tikt pārvests pāri robežai no Francijas uz Angliju. Noveicās, ka mēs viņu tomēr kaut kā pamanījām un izvilkām ārā, citādāk būtu atveduši sev mājās “ciemiņu”, vai arī viņu atrastu robežsardze, un nezinu kuram būtu tad vislielākās nepatikšanas. 

6. Nosauc trīs lietas, ko prakses laikā iemācījies, un ko noteikti izmantosi savā turpmākajā karjerā?

1. Kontakti ir lielākā vērtība un palīglīdzeklis, lai sasniegtu savus mērķus.

2. Vienmēr jābūt plānam A, B, C, D un vēl vairāk.

3. Pašam jāizrāda iniciatīva, jo neviens cits tavu dzīvi nedzīvos. 

7. Trīs atziņas, ko esi ieguvusi no šīs pieredzes?

1. Es Spānijā nevēlētos uzturēties ilgstoši, jo dzīvošanas izmaksas ir nesamērīgi augstas (izņemot vienīgi vīnu, kas ir super lēts).

2. Vienmēr vajag pastāvēt par savu taisnību un būt pašpārliecinātam, neskatoties uz savu vecumu.

3. Šo atziņu es zināju jau iepriekš, bet nostiprināju pārliecību vēlreiz, ka es vēlos apceļot visu pasauli. 

 

PALDIES LAILA, KA DALĪJIES AR SAVU PIEREDZI 🙂