Absolventam pa pēdām! #Mārtiņš Cēsnieks

Mūsu zelts ir mūsu studenti un absolventi, kas ar savu darbu un mīlestību pret radošajām industrijām nes koledžas vārdu visā plašajā pasaulē. Pavisam drīz jau sāksies jaunā studentu uzņemšana, bet pirms tam, ielūkosimies, ko mūsu absolventi dara šobrīd, kādi ir viņu profesionālie ceļi pēc Latvijas Kultūras koledžas absolvēšanas.

Rubrikā “Absolventam pa pēdām” kā pirmo uz interviju aicinājām Mārtiņu Cēsnieku, kurš šobrīd aktīvi darbojas savā un sava kursabiedra dibinātajā uzņēmumā “Kilometre Film Works”. Ko Mārtiņš dara šobrīd, kādi bija viņa bērnības sapņi un kāds ir labs fotogrāfs, to visu lasi intervijā.

Interviju sagatavoja 1.kursa studente ar specializāciju mūzikas menedžeris Viktorija Pakalne!

1. Kā Tev pagāja studiju gadi Latvijas Kultūras koledžā?

Studiju gadi man pagāja ļoti labi. Es iemācījos ļoti daudz gan lekcijās, gan praksē, bet ļoti pietrūka fiziskais kontakts 3. kursa laikā, jo viss kurss tika pavadīts attālināti.

2.Nu jā, tas gan tā stulbi, ka pēdējais gads gandrīz tā attālināti. Un tu tagad esi foto un video producents, ja?

Tieši tā.

3. Vai Tu vienmēr esi sapņojis vai zinājis, ka vēlies savu profesiju saistīt ar foto un video pasauli?

No bērnības man bija divas lietas, ko es gribēju. Es gribēju būt pilots vai animators, bet pirms stāšanās koledžā es līdz galam netiku pilotu akadēmijā, tāpēc es aizgāju uz koledžu, jo man arī interesēja video lietas, kaut kas tāds, un ejot cauri koledžas gadiem esmu nonācis vairāk uz video jomu, bet tagad pēc koledžas pabeigšanas, es šo strādāju koledžā kā grafiskais dizaineris un arī sāku veidot nedaudz animācijas. Tā kā var teikt, ka mans bērnības sapnis kaut cik daļēji ir piepildījies.

4.Oo, cik forši! Varbūt Tu atceries savā fotogrāfa, videogrāfa karjerā, profesijā kādu interesantu, ekstrēmu vai atmiņā paliekošu fotosesiju vai video darbu?

Noteikti atmiņā paliek pirmais lielais projekts, bet tagad atskatoties uz pirmo projektu, ko es pats veidoju bija video, deju video.  Man tagad viņš liekas galīgi nē, kāpēc es vispār kaut ko tādu darīju, bet visekstrēmākais bija pagājušogad, kad Elvis Lācis uzaicināja mani un manu kursa biedru viņam asistēt videoklipa filmēšanā. Tās bija divas pilnas naktis non-stopā filmēšana, kas bija ļoti interesanta un daudz ko iemācījos, un bija ļoti forši.

5.Nav noslēpums, ka esi viens no “Kilometre Film Works” dibinātājiem un vadītājiem. Kā Jums radās ideja par Kilometre Film Works?

Grūti pateikt kā radās. Noteikti radās no tā, ka mēs kursā, es atļaušos teikt, bijām visaktīvākie, tieši saistībā uz video, un sākot ar kaut kādiem projektiem, mēs sastrādājāmies kopā un tā arī mums aizgāja lieta, un mēs ļoti ilgi domājām nosaukumu, vairāk kā gadu, līdz beidzot pirms kursa kvalifikācijas beigām izdomājām nosaukumu un tā arī viss aizgāja.

6.Vai ir bijuši daudz varianti kā nosaukt?

Mēs centāmies spēlēties ar mūsu vārdiem un vārdu pirmajiem burtiem, bet īsti nekas cits jēdzīgs nesanāca un es pat īsti neatceros kādi citi varianti ir bijuši, tādēļ palikām pie šī. 

7.Intervijas noslēgumā es vēlētos uzzināt tavu viedokli par to, vai labs fotogrāfs ir cilvēks, kuram ir vislabākā kamera, bet minimālas prasmes fotografēt vai filmēt video, vai labs fotogrāfs ir cilvēks, kuram kamera ir vissliktākajā kvalitātē, bet prasmes, pieredze filmēt un fotografēt ir liela?  Kā Tu domā?

Es teiktu tā, labam fotogrāfam nevajag obligāti labu ekipējumu. Viņš var izveidot apmēram gandrīz tik pat labu, kvalitatīvu video kā cilvēks, kurš nemāk fotografēt ar ļoti labu, kvalitatīvu kameru, bet iedodot tam pašam fotogrāfam, kurš profesionāli var izdarīt ar sliktu kameru, labu kameru, tad būtu daudz atšķirīgāk.

Paldies Mārtiņ par interviju! Priecājamies un lepojamies par Tevi:)