Latvijas Kultūras koledžas studenti rada īpašu Ziemassvētku sajūtu taku Mazsalacā

Šī studiju gada pirmā semestra laikā LKA Latvijas kultūras koledžas 2. kursa pasākumu tehniskās producēšanas specializācijas studenti mentoru vadībā cītīgi strādāja pie projekta “Pastaigu taka – Ziemassvētki Mazsalacā”, kas tika īstenots sadarbībā ar Mazsalacas novada pašvaldību un Mazsalacas novada Kultūras centru. Projekts tika realizēts 25. decembrī, kad  Mazsalacas iedzīvotājiem bija  iespēja doties nesteidzīgā pastaigā pa īpaši veidotu Ziemassvētku sajūtu taku. Takas maršrutā, kura garums bija aptuveni 3,5 km, bija iespējams baudīt gan  neskaitāmas svecīšu liesmiņas, gan Ziemassvētku noskaņā veidotas multimediālas vides instalācijas. Katra instalācija stāstīja savu stāstu par Ziemassvētkiem, Valtenberģu muižu, Mazsalacu un Skaņākalna vēsturi. Objekti tika izveidoti tā, lai atbilstu noteiktajiem ierobežojumiem valstī, taču saglabātu ideju par Ziemassvētku sajūtas radīšanu.

Galvenais sajūtu takas laikā apskatāmais multimediālais objekts bija Valtenberģu muiža, kuras 240 jubilejai par godu tika izveidota unikāla gaismu un video instalācija, pieminot muižas vēsturisko nozīmi un izceļot tās krāšņumu. Video animācijas ideju izstrādāja LKA Kultūras koledžas 2. kursa skatuves mākslas specializācijas studente Laura Bišofa, animāciju veidoja Latvijas mākslas akadēmijas 3. kursa studente Elīza Damberga, gaismu māksliniece – Nikola Suhareva, skaņu režisors – Pauls Grīnfogels, producente – Annija Šķēle.

Pārējie četri takas objekti bija izvietoti muižas parka teritorijā un pilsētvidē, katrs no objektiem bija īpašs un stāstīja savu stāstu par Ziemassvētkiem, satikšanos, piedošanu, mīlestību, vēsturi, laikmeta sajūtām un svētku brīnumu. Vides objektu autori:

“Smilšu Neļķes” – Valters Karlsons, Loreta Šperliņa – Priedīte;

“Paralēlais stāsts” – Τoms Dāvis Piņķis, Kristaps Kadiķis;

“Staru tilts” – Laura Bišofa, Elīza Damberga, Aleksandrs Jačņiks;

“Sapņu ķērāji” – Artūrs Sutra, Jānis Jansons.

Visi pastaigu takas objekti tika veidoti ar mērķi radīt prieku un svētku sajūtu Mazsalacas iedzīvotājiem ziemas vistumšākajā laikā. Projekta izstrādes laikā studentiem un mentoriem izveidojās ļoti laba sadarbība ar Mazsalacas novada pašvaldības pārstāvjiem – pašvaldības izpilddirektoru Ritvaru Sirmo, Mazsalacas novada Kultūras centra direktori Daci Jurku un tehnisko direktoru Arni Stradu. Visi objekti tika veidoti tā, lai tie atbilstu noteiktajiem ierobežojumiem valstī, taču saglabātu ideju par svētku sajūtu un dotu iespēju paskatīties uz Mazsalacas pilsētu no mazliet neierasta skatupunkta.

Projekta “Pastaigu taka – Ziemassvētki Mazsalacā” mentori bija Ivars Vācers, Jānis Jansons, Dita Pfeifere, Gita Endele.

Foto: Nils Alps