Turpmāk Latvijas Kultūras koledžas pagalmu rotās grafiti mākslinieka Kiwie zīmējums OGLE-INSTAGRAM-1 – kopija Full view

Turpmāk Latvijas Kultūras koledžas pagalmu rotās grafiti mākslinieka Kiwie zīmējums

Viena no šī gada festivāla “Ogle” aktivitātēm bija grafiti mākslinieka darbu sērijas veidošanas atbilstoši festivāla tēmai. Vispirms tapa gleznojums uz Latvijas Kultūras koledžas fasādes, kuru veidoja grafiti mākslinieks Kiwie, pēc tam citur Rīgas pilsētvidē, lai pievērstu sabiedrības uzmanību mentālās veselības tēmai. Grafiti mākslinieks Kiwie ir viens no atpazīstamākajiem šī stila māksliniekiem Latvijā, kurš veido savus darbus arī daudz kur pasaulē.

Tēls, kas izveidots uz Latvijas Kultūras koledžas fasādes sienas, atrodas 2 m augstumā un pie viņa kājām ir novietota sarkana ogle. No šīs ogles izstarotās gaismas uz fasādes simboliski krīt milzīga Kiwie ēna. Lielā ēna simbolizē to, ka jebkurš cilvēks ir lielāks, daudz spējīgāks nekā viņš reizēm domā. Lielā ēna simbolizē to, ko mazā ogle spēj izdarīt.

Gleznojuma vēstījums saistīts ar festivāla “Ogle” pamattēmu – cīņu ar mentālās veselības problēmām, kā vienu no vēstījuma formām izmantojot vizuālās mākslas valodu. Grafiti māksla mūsdienās ieņem stabilu vietu laikmetīgās mākslas procesos, kā “ielu kultūras” savdabīgs fenomens, kas tuvs un saprotams jauniešiem. Latvijas Kultūras koledža vienmēr ir  iestājusies par radošu brīvību un kultūras izpausmju daudzveidību, tāpēc atbalsta arī grafiti mākslu. Grafiti gleznojuma vēstījums noteikti liks Latvijas Kultūras koledžas studentiem aizdomāties gan par mentālās veselības problēmām, gan kultūras un sociālo aspektu mijiedarbību.

Jūlijā tika noslēgts sadarbības līgums starp biedrību “Ogle” un Latvijas Kultūras koledžu. Biedrība organizē festivālu “Ogle” un sadarbības mērķis ir ilgtermiņā uzrunāt arvien lielāku sabiedrības daļu, iesaistīt Latvijas Kultūras koledžas studentus tā organizēšanā, jo – saliekot spēkus un idejas kopā var paveikt vairāk!

Biedrība „Ogle” tika izveidota 2019. gadā, kad piedzīvojot traģēdiju ģimenē, tika pieņemts lēmums, ka ir nepieciešams vairot sabiedrībā zināšanas un izpratni par pašnāvību un depresiju, lai pievērstu uzmanību mentālas veselības nozīmei.

Foto autors: Kiwie