Modes dizaineru konkursa “MERINGUE” rezultāti 53FA2E76-8FB3-498C-BDCF-9C16928F179E Full view

Modes dizaineru konkursa “MERINGUE” rezultāti

Par jauno modes dizaineru konkursa “MERINGUE” uzvarētāju kļuvusi Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Una Bērziņa ar kolekciju “Stāsti. 1.daļa”  un laureātu titulu ieguvušas  Anitas Leinas kolekcija “Virpuļojošais lidojums” un Milēnas Emīlijas Seržantes kolekcija “Frekvence”. Uzvarētāja un laureātes balvā saņem iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajā jauno dizaineru konkursā vai papildināt zināšanas ārzemēs.

Konkursa “MERINGUE” ietvaros 25. novembrī Hanzas Peronā tika demonstrētas 11 konkursantu kolekcijas. Visplašāk pārstāvēta bija Rīgas Tehniskā Universitāte – piecas kolekcijas, no kurām divas veidotas kā radošie dueti, kopā apvienojoties Nadīnai Anijai Pogai un Martai Cimdiņai, un Līvai Kreilei un Annijai Grūbei, kā arī Paulas Žauneres, Alīnes Skarules un Kristīnes Zariņas individuālās kolekcijas. Četras kolekcijas bija no Latvijas Mākslas akadēmijas, kuras radījušas Anita Leina, Una Bērziņa, Ilze Muciņa un Elīna Grīnberga. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu finālā pārstāvēja Milēna Emīlija Seržante. Liepājas, mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu pārstāvēja Ieva Agruma.

Una Bērziņa un Anita Leina piedalīsies “3rd International Young Designers Contest 2020”, kas notiks Kijevā 2020.gada 5.-7.jūlijā. Starptautiskais jauno dizaineru konkurss ir viens no lielākajiem Centrāleiropā. Tā mērķis ir popularizēt jaunos modes talantus, iepazīstinot ar tiem starptautiskos modes industrijas ekspertus, medijus un sabiedrību. Visi konkursa dalībnieki ir nacionālo konkursu uzvarētāji vai laureāti, kas nodrošina pasākumam augtu radošo un profesionālo līmeni.

Unas Bērziņas kolekcijas “Stāsti. 1.daļa” iedvesma rasta dzimtas fotogrāfiju albumos un ģimenes vērtībās, attieksmē pret apģērbu, tā ilgtspēju agrāk un šodien, tradīcijās un paradumos. Vēsture kārtojas slāņos, atsedzot iepriekšējās paaudzes, to likteņus un dzīves stāstus; kaut kas ir visiem zināms, kaut kas paliek noklusēts kā dzimtas noslēpums. To simbolizē auduma kārtas, savilkumi, polsterējumi, silueti, kas piemēroti vīriešiem, bet pāršūti sievietēm. Tonāli kolekcija atbilst melnbaltās fotogrāfijas estētikai.

Anitas Leinas kolekcija “Virpuļojošais lidojums”  ir tapusi iedvesmojoties no sērferiem, viņu dzīves stila – būt nemitīgā kustībā, dzīvot šeit un tagad, sekot savām sajūtām, pārāk neaizkavēties komforta zonā. Kolekcija ir kā aicinājums ieklausīties sevī un uzdrošināties darīt, riskēt un pamēģināt jauno. Tērpi radīti valkāšanai pēc sportiskām aktivitātēm ārtelpās, tāpēc lietoti netradicionāli materiāli, piemēram, dūnu sega, vaskots diegs un kokvilnas pleds.  Tērpi ir  ērti un viegli uzvelkami, tai pat laikā izskatās sirreāli.

Savukārt Milēna Emīlija Seržante ieguva iespēju apmeklēt modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano). Milēna Emīlija Seržante  kolekcijai “Frekvence” iedvesmojusies no monumentālās, sarkanās Kolkas bākas.  Tās forma ietekmējusi  apģērbu līnijas. Sarkanā krāsa dominē kolekcijā, veidojot atsauci uz bākas funkciju – dienā tā ir pamanāma, naktī izstaro enerģiju ar signāla frekvenci.

Tika pasniegtas arī četras speciālās balvas:

Unai Bērziņai un Elīnai Grīnbergai universālveikala “Stockmann Riga” balva – kolekcijas pārdošana Stockamnn Riga 2020.gada pavasarī,

Kristīnei Zariņai žurnāla “Pastaiga” balva – atpazīstamības publikācija žurnālā,

Ilzei Muciņai žurnāla “Lilit LOOK” balvu par labāko dizainu – atpazīstamības publikācija žurnālā.

 

“Konkursā “MERINGUE” redzētās finālistu kolekcijas bija ļoti augstā līmenī, kas norāda uz Latvijā iegūtu labu izglītības bāzi un konkrēto topošo dizaineru nopietnu personisko attieksmi. Es novērtēju tēmu dažādību un dalībnieku personiskos uzskatus par modi. Gan konkursa organizēšana, gan modes skašu norise bija patiesi ļoti augstā profesionālā līmenī”, – tā konkursa žūrijas priekšsēdētāja Ļuba Popova, NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano, raksturoja konkursā pieredzēto.

Ar speciāli konkursa finālistu modes skatēm veidotu mūzikas atskaņojumu pasākumā piedalījās pazīstamais mūziķis un komponists, “Lielā Kristapa 2019” balvas laureāts Rihards Zaļupe. Pasākumu atklāja konkursa vēstneses, modes dizaineres Laimas Jurčas kolekcija “ILLUMINATED”. Savukārt, žūrijas vērtējumus gaidot, skatītājus priecēja īpašā viesa – modes dizaineres Ivetas Vecmanes jaunākā kolekcija “MELANCHOLIA III ETHNOGRAPHY II”.

Projekta “MERINGUE” rīkošanu 2017. gadā uzsāka Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledža. Šogad Latvijas jauno modes dizaineru konkurss “MERINGUE” tiek rīkots kā LKA Latvijas Kultūras koledžas un biedrības “Latvijas Modes palāta” sadarbības projekts.

Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži”, “Rīga TV24”, Radio SWH, žurnālu “Pastaiga” un žurnālu “Lilit LOOK”, NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano, Ukrainas Modes padomi, universālveikalu “Stockmann”, organizācijas “Rūpju bērns” sociālo uzņēmumu “RB kafejnīca”, Dizaina veikalu AWAKE, SIA “UNUSI”, SIA “UNA STYLE”, SIA“WELLA”, SIA “Apsara”, SIA “Be-With”, zīmols “Mara Naturals”, SIA “Valmiermuiža”, aktīvās atpūtas uzņēmums “Sigulda Adventures”.

Kontaktinformācija:

Dita Pfeifere

LKA Latvijas Kultūras koledžas projekta “MERINGUE” mentore,

Mākslas institūciju pārvaldības programmas direktore

Tālrunis: 29134512

E-pasts: [email protected]

 

Foto: Signetta Katrīna Bričeva