“MERINGUE” šoruden notiek ar devīzi “Cīņa par skaisto” meringue Full view

“MERINGUE” šoruden notiek ar devīzi “Cīņa par skaisto”

Novembra pēdējā nedēļā jau trešo reizi norisināsies jauno modes dizaineru konkurss “MERINGUE”. Konkursa fināla modes skate notiks 25. novembrī plkst. 18.30 kultūras notikumu vietā “Hanzas perons”. Savukārt, 26. novembrī plkst. 11.00 interesenti tiek aicināti uz konferenci “Cīņa par skaisto” Kaņepes kultūras centrā, kurā nozares profesionāļi no Latvijas, Itālijas, Čehijas un Maķedonijas diskutēs par modes un dizaina nozīmi sabiedrībā. Šogad konkurss tiek rīkots kā divu organizāciju – LKA Latvijas Kultūras koledžas un  biedrības “Latvijas Modes palāta” sadarbības projekts.

No konkursam iesūtītajiem 20 pieteikumiem finālam ir kvalificējušās vienpadsmit kolekcijas, kuru autori ir Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas jaunie dizaineri. Konkursa kolekcijas vērtēs starptautiska žūrija, kuras priekšsēdētāja būs modes žurnāliste un Milānas Jaunās mākslas akadēmijas (New Academy of Fine Arts) profesore Ļuba Popova. Modes skates noslēgumā tiks demonstrēta konkursa “MERINGUE” vēstneses, modes dizaineres Laimas Jurčas kolekcija “Illuminated”, kas radīta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī  skatītājus priecēs īpašā viesa – modes dizaineres Ivetas Vecmanes jaunākā kolekcija.

Šī gada konkursa devīze “Cīņa par skaisto” ir radīta ar mērķi raisīt pārdomas par modes dizaina lomu plašākā kontekstā un katra modes dizainera nosacīto varu un atbildību veicināt dizaina saprātīgu lietošanu. Tēmas iedvesma meklējama 6. gs. austrumu karavadoņa vārdā Sun Dzina gudrībā, kurš motivē doties cīņā, lai pastāvošajā haosā iezīmētu kārtību un novilktu robežas, kā rezultātā iestātos miers.

Kā atzīst festivāla vēstnese modes dizainere Laima Jurča, projekts “MERINGUE” ir vienīgais šāda veida projekts Latvijā, kura īstenošanā sadarbojas topošie modes menedžeri un jaunie modes dizaineri. Jauno dizaineru konkursa “MERINGUE” kuratores ir biedrības “Latvijas Modes palāta” direktore Dita Danosa un LKA Latvijas Kultūras koledžas Modes un dizaina virziena vadītāja Daina Gāga-Ēķe.

Uz konkursa fināla modes skati aicināts ikviens interesents. Biļetes pieejamas www.ticketshop.lv. Konkursa modes skates ieraksts būs skatāms nacionālās apraides televīzijā “Rīga TV24”. Projekts tiek īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un sadarbībā ar AS “Latvijas Valsts meži”, “Rīga TV24”, Radio SWH, JCDecaux, žurnālu “Pastaiga” un žurnālu “Lilit LOOK”, Milānas Jaunās mākslas akadēmiju, u/v “Stockmann”, organizācijas “Rūpju bērns” sociālo uzņēmumu “RB kafejnīca”.

LKA Latvijas Kultūras koledža piedāvā modernu izglītību kultūras menedžmenta, dejas un bibliotēku jomā ar dažādām specializācijām. Šobrīd LKA Latvijas Kultūras koledža ir vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kurā iespējams apgūt modes un dizaina menedžmentu. Projekts “MERINGUE” tika radīts 2017. gadā kā studiju platforma ar mērķi veidot ciešāku sadarbību starp topošajiem menedžeriem un jaunajiem modes dizaineriem.

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju  2016. gadā iedibināja biedrība “Latvijas Modes palāta”. Tā ir modes profesionāļu pašu izveidota lielākā un aktīvākā nozares nevalstiskā organizācija Latvijā, dibināta 2010. gadā. Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, tā sniedzot iespēju Latvijas modes dizaineriem un zīmoliem piedāvāt jaunās kolekcijas plašam klientu segmentam vietējā un starptautiskā mērogā, kā arī atbalstīt Latvijas modes patēriņu sabiedrībā.

Kontaktinformācija:

Dita Pfeifere

LKA Latvijas Kultūras koledžas projekta “MERINGUE” mentore

Tālrunis: +371 29134512

E-pasts: [email protected]