IVONNA, ERASMUS STUDIJAS BULGĀRIJĀ

Ivonna Kudrjavceva (20 gadi)

Sadarbības valsts: Bulgārija

Uzņemošā augstskola: University of Veliko Turnovo St Cyril and St. Methodius

Studiju joma: mārketings

Mobilitātes perioda ilgums: 4 mēneši

Jau tad, kad es mācījos vidusskolā, es zināju, ka nākotnē pieteikšos kādā no Erasmus mobilitātes programmām. Pat līdz manis apstiprināšanas brīdim tas man bija kā sapnis, kurš nu jau ir realitāte. Visvairāk pieteikties mani iedrošināja studiju biedri un draugi, kuri šo pieredzi bija jau izbaudījuši un es zināju – man arī tas ir jādara. Erasmus+ ir lieliska iespēja paplašināt savu redzesloku, attīstīt valodas prasmes, gūt pieredzi citādākā izglītības sistēmā, ceļot un redzēt pasauli, kas man bija ļoti svarīgi, jo līdz tam biju ceļojusi tikai dažus simtus kilometrus no Latvijas uz Baltijas valstīm.

Pirms mobilitātes nosūtošā koledža (LKA Latvijas Kultūras koledža) bija ļoti pretimnākoša un atsaucīga, labprāt man palīdzēja uzzināt neskaidros jautājumus, kā arī laikā nokārtot visus nepieciešamos dokumentus. Tāpat arī uzņemošā augstskola bija atsaucīga un laipni sagaidīja mani universitātē, komunikācija ar uzņemošo augstskolu gan pirms mobilitātes, gan mobilitātes laikā ir ļoti laba, tomēr lēna, jo atbildes uz e-pastiem ir jāgaida vairākas dienas vai pat nedēļas. Bet tas man nav traucējis, jo mobilitātes laikā mani jautājumi nekad nav bijuši steidzami, tomēr komunikācija būtu veiksmīgāka, ja uz e-pastiem atbildes tiktu saņemtas ātrāk. Bet tas attiecas tikai uz e-pasta komunikāciju, jo, apmeklējot universitāti un komunicējot ar personālu aci pret aci, universitātes vadība un pasniedzēji ir ļoti laipni un pretimnākoši. Var just, ka Erasmus studenti šeit ir cienīti un ļoti gaidīti.

 

 

 

 

 

Esot Bulgārijā, viens no manis izvēlētajiem studiju kursiem ir bulgāru valoda iesācējiem, kas man ir ļoti palīdzējusi ikdienas dzīvē, atrodoties šeit. Tā kā es protu arī krievu valodu, tad zinot kirilicu šo valodu iemācīties ir diezgan vienkārši. Tāpēc ir viegli komunicēt ar, piemēram, pārdevējiem, jo angliski šeit runā reti kurš, īpaši, ja runa ir par vecāka gada gājuma cilvēkiem. Akadēmiskā ziņā es šeit esmu ieguvusi daudz, tomēr personīgie ieguvumi ir neizmērojami! Esmu šeit ieguvusi draugus, kurus nekad dzīvē neaizmirsīšu, esmu attīstījusi un plūstoši spēju runāt gan angliski, gan arī krieviski, esmu kļuvusi atvērtāka pret apkārtējiem un pats galvenais – ceļojusi ļoti daudz un redzējusi tādus dabas skatus, kuriem manas acis pat noticēt nespēj. Nerunājot par to, ka esmu redzējusi lielu daļu Bulgārijas, esmu bijusi arī Maķedonijā un Grieķijā, kas ir Bulgārijas kaimiņvalstis.

 Esot ārpus Latvijas, man ir ļoti daudz spilgtu iespaidu, jo ceļojusi līdz šim es praktiski nebiju. Tomēr Bulgārijā mani pārsteidza neticami zemās cenas gan veikalos, gan restorānos, gan arī pērkot dažādus ikdienas pakalpojumus – internets, mašīnas īre. Aizbraucot atpakaļ uz Latviju, būs grūti pierast pie tā, ka šis tas maksā pat divas reizes dārgāk. Uz ielām šeit ir ļoti daudz klaidoņu suņu, uz kuriem ir žēl skatīties, jo tie izskatās vārgi un nepaēduši. Tomēr Bulgāri ir ļoti pieklājīga un runātīga tauta, kuri labprāt uzzina par ārzemniekiem ko vairāk – no kurienes esi, kāpēc esi Bulgārijā un kā tev šeit patīk. Pat aizejot no rīta uz veikalu iegādāties piena paku, zini, ka vismaz 10 minūtes šī laika tu pavadīji, komunicējot ar pārdevēju piemājas veikalā. Tas mani ļoti pārsteidza un šķita neticami jauki, jo pirms mobilitātes biju dzirdējusi baumas, ka bulgāri ļoti skeptiski izturas pret ārzemniekiem.

Es ļoti iesaku ikvienam izmantot iespēju un pieteikties Erasmus+ mobilitātē. Tās ir atmiņās uz mūžu! Ko es ieteiktu? Būt atvērtam pret visu jauno, jo katra kultūra ir atšķirīga un ir iespējams saskarties ar daudz ko, kas pārsteidz. Rūpīgi sekojiet līdzi savām finansēm, lai ir pieejami līdzekļi ceļošanai. Ceļot, ceļot, ceļot! Nav obligāti jāceļo uz kaimiņvalstīm, var apceļot arī savu mobilitātes valsti, redzēt un piedzīvot pēc iespējas vairāk. Centies iepazīt pēc iespējas vairāk vietējo kultūru, vietējo tautu. Ļoti svarīgi, darot visu šo, ir neaizmirst par studijām – atrodi laiku visam. Lai arī dažās valstīs studiju sistēma ir līdzīga, šis tas arī atšķiras, tāpēc iepazīsti to, pirms dodies atpakaļ jau zināmajā Latvijas studiju vidē. Lai arī 4 mēneši šķiet daudz, laiks paskrien nemanot, tāpēc ir jācenšas šis laiks izmantot kvalitatīvi.