ANNIJA, ERASMUS PRAKSE SOMIJĀ

Annija Raga (23 gadi)

Sadarbības valsts: Somija

Prakses institūcija: “Playground Music Finland” OY, Helsinki

Prakses darba joma: Mūzikas industrija

Mobilitātes perioda ilgums: 01.02.2017 – 30.06.2017.

Vienmēr esmu bijusi Latvijas patriots, taču, manuprāt, visu dzīvi nevar tikai “sēdēt” vienā vietā un neko neredzēt. Vēlējos redzēt, kas notiek Eiropā, konkrēti – Somijā un Somijas mūzikas industrijā, paplašināt redzesloku un gūt pieredzi. Gribēju doties tieši praksē, ne mācībās, jo vēlējos veikt praktiskus uzdevumus, kas saistīti ar manu jomu, tas ir – vēlējos pastrādāt, ne pamācīties, un Erasmus+ prakses mobilitāte bija lieliska iespēja šo vēlmi īstenot!

Pieredze sadarbībā ar LKA Latvijas Kultūras koledžu un prakses vietu “Playground Music Finland”:

LKA Kultūras koledža – vienīgais, ko varu piebilst – milzīgs paldies! Koledžas personāls atbildēja uz maniem daudzajiem (ļoti!!!) jautājumiem, palīdzēja un izskaidroja visu, ko vajadzēja, un viss noritēja veiksmīgi.

Prakses vieta – esmu priecīga, ka tieši šī vieta mani uzņēma. Grūti iedomāties draudzīgākus kolēģus un labāku priekšnieku. Lai arī manā prakses vietā visi cilvēki bija ar vismaz 10 gadu pieredzi mūzikas biznesā, un tad es – jaunais cilvēciņš, kas tikko absolvējis koledžu – attieksme pret mani bija fantastiska. Es nebiju praktikants – melnā darba darītājs, es biju pilntiesīgs kolēģis un šī, manuprāt, ir lieta, kas pietrūkst Latvijā – šāda attieksme pret praktikantiem.

Ieguvumi un spilgtākie iespaidi:

Laikam svarīgākā lieta, ar kuru lepojos – noorganizēju Baltijas valstu koncerttūri somu rokgrupai Smokin’ Aces. Protams, sadarbībā un palīdzībā ar pašu grupu un arī ar latviešu grupu Bloody Heels. “Teamwork”, tā teikt. Burvīga sadarbība starp Latviju un Somiju, arī starp Lietuvu un Igauniju – koncerti Viļņā, Rīgā, Liepājā un Pērnavā. Somi atvesti uz Baltiju, Baltijai – atvesta somu grupa, kura šobrīd ir viena no kvalitatīvākajām jaunajām rokgrupām Somijā.

Ieguvumi – protams, PIEREDZE, milzīga pieredze! Iepazīta Somijas mūzikas industrija, iegūti kontakti. Iepazīti daudzi lieliski cilvēki, iegūti draugi un paziņas no dažādām valstīm. Jūtu arī, ka esmu augusi kā personība – bija ļoti daudz situācijas un momenti, kad ir “jāiziet no komforta zonas”, un tas, manuprāt, ir lieliski – tā mēs pilnveidojamies un sevi attīstām.

Taču svarīgākais ieguvums man personiski – MŪZIKA. Iespēja piecus mēnešus strādāt mūzikas jomā, apmeklēt neskaitāmus koncertus, redzēt, dzirdēt lieliskus mūziķus un klausīties lieliskus stāstus.

Padomi, ieteikumi studentiem, kuri apsver piedalīties Erasmus+ praksē:

LŪDZU, DARIET TO! Jā, tas prasa laiku un enerģiju –  sameklēt prakses vietu, sarakstīt un iesniegt visus dokumentus, atrast dzīvesvietu, visu, visu… bet tas ir tā vērts. Ir jāredz pasaule, ir jāgūst pieredze un jāpaplašina redzeslauks, lai pēc tam varētu to izmantot kā profesionālajā, tā personiskajā jomā. Esmu ļoti priecīga un pateicīga, ka man bija šāda iespēja! Tāpēc – uz priekšu!