ALEKSIS, ERASMUS PRAKSE LIETUVĀ

Aleksis Budevičs (21 gads)

Sadarbības valsts: Lietuva

Prakses institūcija: Palangas novada dome/ Palangas Kultūras un Jauniešu centrs

Prakses darba joma: pasākumu menedžeris

Prakses ilgums: 2 mēneši

Kāpēc izvēlējies piedalīties Erasmus+ prakses mobilitātē?

Viens no maniem šīs vasaras (2017) uzdevumiem un mērķiem bija praktizēties kādā no pasākumu aģentūrām. Īsi pirms Erasmus+ studiju mobilitātes Klaipēdas Universitātē nosūtošā institūcija (LKA LKK) papildus piedāvāja iziet praksi Lietuvā. Ņemot vērā, ka vēlējos gūt starptautisku pieredzi ne tikai studējot, bet arī reāli strādājot un pavadot vasaru Lietuvā, pieņēmu lēmumu un paliku uz papildus Erasmus+ mobilitāti.

Kāda bija Tava pieredze sadarbībā ar nosūtošo un uzņemošo institūciju pirms, pēc mobilitātes un tās laikā?

Uzņemošā institūcija jeb Palangas Kultūras un Jauniešu centrs bija ļoti pretimnākošs. Sākotnēji viņi bija mazliet nobijušies un īsti nevēlējās uzņemt praktikantu valodas barjeras un citu iemeslu dēļ. Taču pēc pāris nedēļu darba šī doma vairs nebija aktuāla, jo viss izvērtās daudz labāk un patīkamāk, nekā iepriekš bija domāts.

Studējot LKA LKK, liels bonuss jeb priekšrocība ir Erasmus+ mobilitātes. Uzskatu, ja students vēlas cita veida pieredzi, iegūt ļoti daudz zināšanu un sadarbības kontaktus nākotnei, tad tas noteikti ir jāizmanto. LKA LKK ir ļoti ieinteresēta, palīdzēs ar jebkura veida jautājumiem un darīs visu, lai mobilitāte izdotos.

Kādi ir Tavi profesionālie un personiskie ieguvumi no Erasmus+ prakses mobilitātes?

Kā vienu no galvenajiem profesionālajiem ieguvumiem varu minēt nu jau iespējamo nākotnes darba vietu Palangas Kultūras un Jauniešu centrā. Par personiskajiem ieguvumiem – esmu ieguvis sadarbības kontaktus, pilnveidojis savas komunikācijas prasmes un ieguvis profesionālu pieredzi masu pasākumu organizēšanā.

Kādi ir spilgtākie iespaidi, dzīvojot ārpus Latvijas Erasmus+ prakses perioda laikā?

Varu minēt, ka Lietuvā uzturējos 6 mēnešus, respektīvi, pusgadu. Neesmu veicis lielus novērojumus, ievēroju to, ka mums ir līdzīga valoda, kuru ir iespējams saprast, bet grūti uz to atbildēt. Ja par spilgtākajiem iespaidiem prakses laikā, tad tie ir organizētie pasākumi, koncertu apmeklējumi, nedēļas nogales pavadīšana kopā ar kolēģiem, izbraukumi un jaunas draudzības.

Kādus praktiskus padomus Tu vēlētos sniegt tiem studentiem, kuri apsver iespēju piedalīties Erasmus+ prakses mobilitātē?

Nezinu, vai tas ir labi vai slikti, bet ar vienu nosūtītu e-pastu jeb izvēles institūciju vien nepietiks. Lai sameklētu sev īsto un pareizo vietu, es izsūtīju vismaz 40 e-pastus uz dažādām pasākumu aģentūrām, organizācijām, kultūras centriem un brīvprātīgo biedrībām, jo ne visi vēlas praktikantu vai izprot starptautiskās prakses būtību. Ja neatbild uz pirmo e-pastu, sūti vēl, jo dažkārt rakstītie e-pasti nonāk sekretāriem (ja netiek sūtīts konkrētam cilvēkam), un ja šis sekretārs neprot angļu valodu, tad pastāv iespēja, ka tava vēstule tiek ignorēta. Turklāt, ja neatbild viens, raksti nākamajam, kamēr saņem kādu atbildi. Nebaidies sapņot – vizualizē, raksti, ceri, cīnies un viss notiks.