LATVIJAS KULTŪRAS KANONS LATVIJAS SIMTGADEI _IKM2233 Full view

LATVIJAS KULTŪRAS KANONS LATVIJAS SIMTGADEI

Piektdien, 17.11., Latvijas Kultūras koledžā noslēdzās Latvijas Kultūras kanona konkursa pirmās kārtas atlases, koledžai uzņemot Rīgas reģiona dalībniekus.

Pasākumu atklāja laikmetīgās dejas 1. un 2. kursa studenti ar priekšnesumu “Kas es esmu?”. Skatītājiem pirmo reizi tika rādīts fragments no 19. decembrī gaidāmā dejas koncertuzveduma “Pareizais ir nePareizs”. Horeogrāfiju veidoja Ilze Zīriņa kopā ar studentiem, mūzikas autors – Dabas koncertzāle.

Pēc Latvijas Kultūras akadēmijas prorektores zinātniskajā darbā Andas Laķes un Latvijas Kultūras koledžas direktores vietnieces studiju darbā uzrunām Rīgas reģiona skolas uzsāka sacensību. Konkursā piedalījās astoņas skolas – Ogres 1. vidusskola, Rīgas 40. vidusskola, Rīgas vakara ģimnāzija, Olaines 2. vidusskola, Rīgas 72. vidusskola, Rīgas Kultūru vidusskola, Rīgas Katoļu ģimnāzija un Jūrmalas pilsētas Mežmalas vidusskola.

Lai vērtības turpinātu dzīvot, par tām ir jārunā, tieši tāpēc dalībnieku uzdevums bija prezentēt, viņuprāt, aktuālas vērtības, piedāvājot idejas, kā tās atspoguļot kanona mājaslapā.

Iespēju piedalīties konkursa tālākajās kārtās ieguva trīs skolas:

  • Rīgas Vakara ģimnāzija, kuras pārstāvji runāja par Reinholda Šmēlinga arhitektūru Rīgā. R. Šmēlings ir arī arhitekts skolas ēkai, kurā jaunieši mācās;
  • Rīgas Katoļu ģimnāzija, kuras jaunieši prezentēja Ivara Freimaņa spēlfilmu „Ābols upē” (1974);
  • Olaines 2. vidusskola, kuras audzēkņi stāstīja par A. Čaka varoņeposu “Mūžības skartie”, citējot darba fragmentus krievu valodā.

Priecājamies, ka jau otro gadu pasākuma ideja ir uzrunājusi ZeMaize un viņi ar savu produkciju pārtraukumos dalībniekus spēcināja, sarūpējot veselīgus gardumus.

Pasākumu noslēdza 2. teātra mākslas kursa students Miks Galvanovskis, sveicot konkursa dalībniekus, žūriju un apmeklētājus valsts svētkos ar dziesmu “Es atnācu uguntiņu”.

Pirms Kultūras kanona konkursa atlases pirmās kārtas Latvijas Kultūras koledža 11. novembrī aicināja visus konkursa dalībniekus uz divām nodarbībām, kuru mērķis bija veicināt konkursantu pārliecību par sevi un prasmi izveidot radošākas, izteiksmīgākas prezentācijas. Jaunieši kopā ar Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētāju Randu Ķeņģi meklēja veidus, kā veidot radošu prezentāciju, savukārt koledžas docētājs, dizaineris Mārtiņš Linde, dalījās savā pieredzē par veiksmīgu prezentācijas dizaina izstrādi. Īpašs prieks, ka divas no skolām, kas apmeklēja nodarbības, tika izvirzītas konkursa nākamajai kārtai.

Lielu paldies sakām Latvijas Kultūras kanona konkursa organizatoriem, kas jauniešus aicina domāt un runāt par Latvijas Kultūras kanonā iekļautajām vērtībām. Vēlām veiksmi visām komandām tālākajās konkursa kārtās.