ZANE, ERASMUS PRAKSE SPĀNIJĀ Sabine_4 Full view

ZANE, ERASMUS PRAKSE SPĀNIJĀ

Escena Mirinaque, 2016. PAVASARA SEMESTRIS

Erasmus+ prakses mobilitātē izvēlējos piedalīties, jo šķita muļķīgi neizmantot tādu iespēju. Iespēja braukt uz jebkuru Eiropas valsti, darīt to, ko es vēlos, un vēl nemaksāt ne par ko – labāk jau nemaz nevar vēlēties.

Mana dzīves mīlestība ir teātris, uzrunāju vairākas teātra organizācijas Eiropā, līdz nolēmu doties uz teātri Escena Miriñaque Spānijā, Santander pilsētā, par ko arī esmu neizsakāmi gandarīta.

Escena Miriñaque ir mazs nevalstiskais teātris, uzņēmums un teātra skola, kas deva man iespēju strādāt gan ofisa darbu, gan piedalīties performanču veidošanā, vērot profesionāļu darbu, gan piedalīties teātra skolas klasēs – redzēt teātri no visiem skata punktiem. Tā kā devos uz Spāniju bez iepriekš ievāktas nopietnas informācijas un izvēlētas dzīves vietas, īslaicīgi teātris bija arī mana dzīves vietaZane_1.

Protams, dodoties projām no Latvijas, ir jārēķinās, ka būs jādodas iekš nezināmā, tad nu ikvienam es novēlu nebaidīties, bet tajā brīdī būt maksimāli atvērtiem, jo nevienā mirklī nav pilnībā nekas, ko zaudēt – Tu esi viens ar savu ceļa somu un vari lidot, cik augstu vien gribi. Neviens neko no Tevis negaida, jo nezina, ko var gaidīt – tāpēc ir jāmēģina viss, jāizbauda iespējas kļūdīties un, kas zina – varbūt izdodas.

Man vienmēr ir bijis neērti runāt svešvalodās, bet savu darbu sāku ar internacionālu projektu menedžēšanu un performanču veidošanu Spāņu bērniem – ar bērniem sākumā sapratāmies ar kādiem 10 vārdiem, bet tas viss izdevās tiešām neticami skaisti, jo visas puses bija ieinteresētas procesa attīstībā un visi bija atvērti. Un tagad jau man liekas, ka tās ir tādas nieka lietas – aizbraukt jebkur pasaulē un darīt to, ko sirds sauc.

Zane_4

Mani tīri praktiskie ieteikumi tiem, kuri dodas praksē – ja vēlaties dzīvot vienā, patstāvīgā dzīves vietā, pameklējiet tomēr variantus jau iepriekš, jo izdevīgi izīrēt dzīvokļus uz īslaicīgiem periodiem nav nemaz tik elementāri. Četru mēnešu laikā dzīvoju couchsurfing (www.couchsurfing.com) mājās pilsētā La Cavada, Airbnb (www.airbnb.com) mājās (kur ik vakaru nomainījās kāds cits dzīvokļa biedrs, jauns ceļotājs), pludmalē, Teātrī, pie Spānijā iepazītiem draugiem (īpaši noveicās ar tur iepazītiem latviešiem), Santjago ceļa svētceļotāju naktsmājās, līdz, tikai tuvojoties prakses beigām, izdevās noīrēt savu dzīvokli no Spānijā iegūtas paziņas – jāatzīst, ka noslēguma variants bija pavisam skaists un, mainot šīs dzīvesvietas, izdevās iepazīt lērumu cilvēku, izbēgt no jebkādas iespējamās rutīnas un pieķerties dažādām vietām, bet tas ir skaisti un patīkami tikai azartiskiem piedzīvojumu meklētājiem.

Otrs ieteikums – Spānijā nogaršojiet Tortillu!Sabine_2

Par transportu – Spānijā ir ļoti attīstīta blablacar kustība (www.blablacar.com), ja jāpārvietojas no lidostas uz galamērķi, paralēli ātrvilcieniem, ir vērts salīdzināt cenas ar tur pieejamām.

Un visbeidzot – paldies LKA Latvijas Kultūras koledžai un Erasmus+ par doto iespēju, iespējams, iemācījos vairāk kā jebkurā studiju gadā, prakse Spānijā ir laiks, kas atstās “nospiedumus” uz visu manu dzīvi. Erasmus devis iespēju man pilnveidoties, uzzināt, uz ko esmu spējīga, un, pats galvenais, iemācījis uzdrīkstēties kā vēl nekad.