DEJAS IZRĀDES ‘’ĶERMEŅA POSTULĀTS I’’ un ‘’FAFABULALA’’

Divas dejas pirmizrādes vienā vakarā. Divi horeogrāfi un divi dejotāji.

‘’ĶERMEŅA POSTULĀTS I’’ un ‘’FAFABULALA’’.

  1. un 29. maijā plkst.19:00 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu 46) gaidāmi divi laikmetīgās dejas vakari, kuros būs skatāmi divi dejas dueti – ‘’Ķermeņa postulāts I’’ un ‘’Fafabulala’’.

Laikmetīgās dejas kompānijas ‘’Ārā’’ horeogrāfi un dejotāji – Agate Bankava un Jānis Putniņš – piedāvās skatītājiem divas dejas izrādes, paverot telpu diskusijām par cilvēka uztveri, nostāju, kas laika gaitā mēdz mainīties. Abu mākslinieku dejas izrādes būs krasi atšķirīgas, un katra no tām risinās savu tematiku no dažādiem skatupunktiem.

 

Jāņa Putniņa izrāde ‘’Ķermeņa postulāts I’’ būs pirmā daļa no lielākas ieceres, kur izrāde tiks veidota kā vairāku nogriežņu realitāte, process, kas vērsts uz iekšu – sevī, dejotāju iekšējā pasaulē, un uz āru – savstarpējā dejotāju dialogā, par valodu izmantojot pirmatnējo – ķermenisko izpausmi. Jebkurš konflikts ir loģisks, iespējams, pat nepieciešams, ja vien tas liek augt un attīstīties. Jebkuras pārmaiņas, pat vispozitīvākās, sākotnēji ir netīkamas vai traucējošas, bet tikai, izkāpjot no komforta zonas, var no tiesas redzēt un apzināt, kādi esam, cik liela ir bijusi pašilūzija.

 

Agates Bankavas izrāde ‘’Fafabulala’’ vēstīs par divu komunikāciju. Cik toleranti un demokrātiski viņi ir, tik subjektīvs ir viņu izteiksmes veids. Izrāde atgādinās, ka nav vienas patiesības. Atšķirība ir mūsu attieksmē, veidojot dialogu vienam ar otru, ķermenisku vai verbālu. Dzīvē viss ir mainīgs – no asarām līdz smiekliem, līdz šausmām un otrādi.

 

Laikmetīgās dejas kompānijā “Ārā” darbojas 13 mākslinieki (Agate Bankava, Modris Opelts, Jānis Putniņš, Rūdolfs Gediņš, Eva Kronberga, Rūta Pūce, Anna Novikova, Ivars Broničs, Anne-Birte Norda, Sandra Lapiņa, Anastasija Lonšakova, Taisija Frolova un Olga Žitluhina). Dalībniekus vieno kopīga telpa, nodarbību un mēģinājumu grafiks un vēlme veidot un attīstīt laikmetīgās dejas tradīcijas Latvijā. „Ārā” radošās koncepcijas pamatā ir laikmetīgās dejas kā neatkarīga mākslas žanra attīstības veicināšana, stiprinot laikmetīgās dejas būtību – kustību kā autonomu valodu, kurā runā cilvēka ķermenis. Arī laikmetīgās dejas vēsturiskā attīstība saistās ar atklāsmi, ka deja nav tikai vizuāla ilustrācija vai izklaide, un tā pievēršas saviem pirmsākumiem – rituālu dziļumam un ķermeniskajai patiesībai par cilvēka esamību laiktelpiskajos nosacījumos.

 

ĶERMEŅA POSTULĀTS I

Horeogrāfs: Jānis Putniņš

Dejo: Modris Opelts un Jānis Putniņš

 

FAFABULALA

Horeogrāfe: Agate Bankava

Dramaturģe: Anna Zvaigzne

Dejo: Rūdolfs Gediņš, Jānis Putniņš

 

Dizains: Kristaps Koļcs

 

  1. un 29. maijs, plkst. 19:00, LKA Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu iela 46, Rīga).

Biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī pieejamas uz vietas pirms izrādes.

 

—————————————————————————————————————————

Organizē: Laikmetīgās dejas kompānija „Ārā” un biedrība „Party”.

Atbalsta: VKKF un Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācija Latvijā (HA).

 

Kontaktpersona:

Ina Ločmele

+371 29126544

[email protected]