KRIŠJĀNIS, ERASMUS PRAKSE SLOVĒNIJĀ Elviks 10 Full view

KRIŠJĀNIS, ERASMUS PRAKSE SLOVĒNIJĀ

GLEJ THEATRE, 2015. gada PAVASARA SEMESTRIS

Erasmus+ praksē izvēlejos doties, lai papildinātu praktiskās zināšanas gaismas dizainā un skatuves darbā, kā arī praktiski izmantotu angļu valodas terminoloģiju, kas attiecās uz skatuves darbu. Tā es arī nonācu Slovēnijā – Glej teātrī.

Elviks 5

Lai sameklētu organizāciju, kur doties praksē, es izmantoju www.google.com. Vienkārši rakstīju valstis un teātrus, lasīju to aprakstus, mēģinot pēc mājas lapām saprast, vai vēlos turp doties. Nejauši interneta dziļumos uzrakos uz Glej teātri Ļubļanā. Komunikāciju sāku veidot ar sabiedrisko attiecību speciālistu no šī teātra, līdz ar to komunikācija ritēja ātri. Jau pāris dienās tika noorganizēta skype intervija. Un pēc tam ilgi negaidot tika saņemts apstiprinājums praksei. Kā vēlāk jau prakses laikā noskaidrojās, ka iemesli kāpēc tiku uzņemts praksē bija sekojoši – patstāvība, vērojama interese un skaidrs redzējums par prakses mērķiem, kā arī lielu plusu deva tas, ka lūkojos pēc prakses, kurā tiek darītas praktiskas lietas vistiešākajā nozīmē – darbs pie izrāžu uzbūvēm utt. Prakses vieta arī atzina, ka, ja meklētu praksi darbam teātra ofisā, tad šādu praktikantu viņi neuzņemtu. Komunikācija noritēja veiksmīgi un arī pēc prakses jau atgriežoties Latvijā, tiek uzturēti kontakti.Elviks 8

Viens no lielākajiem ieguvumiem bija reāls darbs ar ārzemju teātra produkcijām. Prakses vieta man deva iespēju ne tikai tehniski strādāt, bet arī praktizēties man galvenajā – gaismas dizainu veidošanā. Prakses laikā veidoju savu gaismas dizainu izrādēm “5fantkov.si”, kā arī asistēju gaismu mākslinieku izrādēm “Novo Mesto Readymade” un “Katarina on Demand”. Prakse ārzemēs bija lieliska iespēja uzlabot valodas zināšanas, tās regulāri pielietojot, kā arī tā paplašināja redzes loku.Elviks 1

Par vienu no spilgtākajiem iespaidiem varu nosaukt – Slovēnijas dabu, bet tiesa gan to nesanāca izbaudīt pilnībā, jo tiešām arī praksē strādāju un brīvā laika nemaz nebija tik daudz, bet neuzskatu, ka tas ir zaudējums, jo prakses vietā tika pavadītas daudz, bet ļoti vērtīgas stundas.

Padomi, kurus vēlos dot ir pavisam vienkārši. Pirms doties praksē – saprast, kāpēc to vispār vēlos, apzināties prakses mērķus, internetā meklējot organizācijas rakstīt sabiedrisko attiecību speciālistam, jo šī persona lasa e-pastu un dos laicīgas atbildes. Nelūkoties pēc eksotiskākas valsts, bet saprātīgākas organizācijas. Doties kā uz darbu, ne atpūtu.

Erasmus+ prakse ir vērtīga iespēja paplašināt redzes loku, gūt iemaņas reālā darbā, kā arī satikt brīnišķīgus cilvēkus un kas zin’ varbūt tieši šī organizācija būs tavi nākotnes sadarbības partneri.

(rakstā izmantotas fotogrāfijas no personīgā arhīva, kā arī attēls no izrādes – 5fantkov.si (5boys.si). Foto – Jakob Jurkošek)