MODERNIZĒS KOLEDŽAS STUDIJU PROCESU GAISMAS DIZAINĀ. _MG_7753 Full view

MODERNIZĒS KOLEDŽAS STUDIJU PROCESU GAISMAS DIZAINĀ.

Mācību gada nogalē LKA Latvijas Kultūras koledža noslēdza sadarbības līgumu ar Vācijas skatuves apgaismojuma uzņēmumu Light Converse EU. Saskaņā ar līguma nosacījumiem koledža saņems vairākas darba stacijas gaismas dizaina praktisko nodarbību veikšanai studiju procesā. Turpmāk LKA Latvijas Kultūras koledžas Gaismas dizaina specializācijas studentiem būs pieejamas pasaulē modernākās 3D skatuves gaismas simulācijas iekārtas.

Kā skaidro Gaismas dizaina specializācijas vadītājs Egils Kupčs: „Ligt Converse Ltd. šodien nodrošina pasaulē modernāko programmnodrošinājumu 3D skatuves apgaismojuma simulāciju jomā. Ar to strādā visas pasaules un Latvijas vadošās skatuves apgaismojuma tehnikas īres uzņēmumi. Ar šo iekārtu palīdzību iespējams samazināt skatuves gaismas dizaina izveidei patērēto laiku izrādei, koncertam vai kādam citam pasākumam no 3 – 4 dienām līdz dažām stundām. Turpmāk mūsu studentiem būs iespējas studiju laikā pilnvērtīgāk apgūt šīs tehnoloģijas, bet koledžai produktīvāk īstenot studiju procesu. Savukārt, šī kompānija izvēlējās sadarbību ar LKA Latvijas Kultūras koledžu, jo Gaismas dizaina specializācija šodien realizē Latvijā unikālu augstākās profesionālās izglītības studiju virzienu šajā jomā.”

LKA Latvijas Kultūras koledžas Gaismas dizaina specializācija sagatavo speciālistus ar praktiskām iemaņām dažādu skatuves pasākumu gaismas dizaina īstenošanā teātrī, šovos, modes skatēs un korporatīvajos pasākumos. Tiek apgūtas iemaņas arī televīzijas un kino filmēšanas laukuma apgaismojumā un veikts ieskats arhitektūras apgaismojumā. Studiju laikā studenti veido arī dažādus radošus gaismas dizaina objektus, kuri ir regulāri skatāmi Staro Rīga laikā koledžas pagalmā. Studiju laikā ir paredzētas četras obligātās garās prakses, kuru laikā topošie gaismas dizaina speciālisti izkopj savas profesionālās iemaņas teātros un koncertzālēs.

Koledžas sabiedrisko attiecību vadītājs Arno Marnics saka, ka šī specializācija tika veidota kā pasūtījums no pašas nozares, jo Latvijā pietrūkst šāda rakstura specialistu. Nereti pie koledžas vēršas uzņēmumi un pašvaldības ar prakšu un darba piedāvājumiem studējošajiem. Diemžēl šo pieprasījumu šodien nav iespējams apmierināt, tādēļ jaunieši ar interesi par tehniku, elektroniku un programmēšanu īpaši tiek aicināti pieteikties studijām šajā specializācijā.

„Šogad koledža ir uzsākusi piedāvāt tālākizglītības iespējas gaismas dizainā. Kopš gada sākuma ir notikuši divi lekciju kursi, kurus apmeklēja daudzu kultūras namu darbinieki ar mērķi iepazīt mūsdienu skatuves apgaismojuma tehnoloģijas. Jāsaka, ka daudziem no viņiem šīs iespējas izrādījās pārsteidzošas, un liecina par to, ka šajā jomā ļoti daudz darāmā.” – saka koledžas kompetenču attīstības centra vadītājs Rolands Ozols.

LKA Latvijas Kultūras koledža studijas Gaismas dizaina specializācijā piedāvā kopš 2012. gada, kopš 2014. gada arī Izrāžu tehniskajā apskaņošanā. Šogad pirmo gadu tiks uzņemti reflektanti Skatuves dizaina, Muzikālā uzveduma izpildītāja un Operatora darbā. Koledžas vēsture aizsākās 1946.gadā. Šobrīd tā ir mācību iestāde, kas Latvijā realizē 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību. Tā piedāvā studijas Mūsdienu un Laikmetīgajā dejā, Izrāžu un sarīkojumu producēšanā, Sarīkojumu veidošanā un vadīšanā, Teātra mākslā, Mūzikas menedžmentā, Radošajā fotogrāfijā, Dizaina menedžmentā, Modes menedžmentā, Mediju producēšanā, Reklāmā un sabiedriskajās attiecībās, Kultūras tūrismā, Bibliotēku informācijas speciālista un Izglītības iestāžu bibliotekāra arodos.

Interesenti tiek aicināti no 13. jūlija pieteikties studijām elektroniski, bet no 27. jūlija klātienē ierasties LKA Latvijas Kultūras koledžā uz dokumentu iesniegšanu Rīgā, Bruņinieku ielā 57.

 

https://www.youtube.com/watch?v=c2FBEYTU6x8