RĪGAS PASAULES FILMU FESTIVĀLA LEKCIJU CIKLS RPFF buklets Full view

RĪGAS PASAULES FILMU FESTIVĀLA LEKCIJU CIKLS

Četru dienu garumā Rīgas Pasaules filmu festivāls, kas sāksies jau šo ceturtdien, 16. aprīlī, paralēli filmu programmai ar stāstiem no Indijas, Indonēzijas, Jaungvinejas, Krievijas, Peru, Meksikas un Latvijas, pēc kuriem skatītāji varēs uzdot jautājumus filmu veidotājiem, tiks rīkots arī lekciju cikls ar nosaukumu „Reālā režija”. Lekcijas pasniegs vizuālie antropologi Pīters Kravfors (Peter I. Crawford), Johannes Sjobergs (Johannes Sjoberg) un režisors, animators Prīts Tenders (Priit Tender).

Trīs lekciju sērija par šī gada festivāla tēmu „Reālā režija” tiks aizsākta piektdien pl. 14.00. Kā pirmais ar lekciju uzstāsies Pīters Kravfords, kas kopš septiņdesmitajiem gadiem ir aktīvs tradīcijām bagātās antropologu filmu asociācijas NAFA (Nordic Anthropological Film Association) biedrs. Pīters Kravfords ir pasniedzējs Ārhusas universitātē (University of Aarhus), Dānijā un jau vairākus gadus piedalās ilgstošā vizuālās etnogrāfijas projektā Zālamana salās netālu no Papua-Jaungvinejas.

Pīters Kravfords ir veicis pētījumus un veidojis filmas attālos pasaules nostūros, bet Rīgā ar lekciju ieradīsies pirmo reizi. Divu stundu lekcijā viņš apskatīs dažas no vizuālās antropoloģijas pamatdiskusijām un to, kā tās ir ietekmējusi tehnoloģiju attīstība kino vēsturē. Kā šie jautājumi piedzīvo vēl radikālākas izmaiņas digitālo tehnoloģiju attīstības rezultātā, kas piedāvā jaunus antropoloģisko „zināšanu” meklēšanas veidus un, iespējams, pat jaunus zināšanu veidus. Lekcijā tiks demonstrēti filmu fragmenti.

Sestdien 13:00 ar lekciju “From Ethno-fiction to Ethno science-fiction” uzstāsies Johannes Sjobergs – pētnieks, filmu un teātra režisors, kurš pasniedz drāmu un vizuālo antropoloģiju Mančesteras Universitātē. Lektors Rīgā ilustrētā lekcijā apskatīs etnofikciju – eksperimentālu etnogrāfiskā kino žanru un metodi, ko izmanto antropoloģiskā izpētē. Tās ietvaros etnogrāfiskā lauka pētījuma informanti kameras priekšā improvizēti izspēlē savas kultūras pieredzes. Šajās improvizācijās var atklāties kultūras aspekti, kurus grūti uziet, izmantojot tradicionālu antropoloģisko izpēti. Lai gan filma ir fikcija, tā tiek uzņemta kā etnogrāfiska dokumentālā filma, kurā stāsts un dialogs tiek veidots bez iepriekšējas sagatavošanās, improvizēts ir arī darbs ar kameru. Lekcijā šī metodoloģija tiks apskatīta vēsturiskā kontekstā ar mūsdienu piemēriem.

Svētdien 14:00 animators Prīts Tenders dalīsies pieredzē, kā izmantot animācijas tehnikas, lai izstāstītu dokumentālus stāstus. Prīts Tenders ir viens no visatzītākajiem kaimiņvalsts kustīgo attēlu meistariem. Viņa radošajai daiļradei cauri vijas neparasti motīvi, sirreāli tēli, melns humors un tumši, eksistenciāli ceļojumi neparastās pasaulēs. Tendera pēdējā filma „Tārpu barotājs” (The Maggot Feeder/2013) atdzīvinājuši kādu baisu inuītu leģendu, bet šobrīd režisors strādā pie pilnmetrāžas animācijas filmas „Bezapziņas māja”(The House of Unconsioness) veidošanas. Tās naratīvs izaudzis no sapņu pētījumiem, kurus naktīs redz skursteņslauķi.

Rīgas Pasaules filmu festivālu rīko „Kino Bize” sadarbībā ar Tallinas Universitāti un Latvijas Antropologu biedrību. Norises vieta būs kinoteātrī „KSuns”. Visas festivāla filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar tulkojumu latviešu valodā. Lekcijas un sarunas ar filmu režisoriem notiks angļu valodā. Ieejas maksa uz katru festivāla notikumu – 3 Eur, studentiem, skolēniem, pensionāriem 2 Eur. Tāpat ierobežotā daudzumā kinoteātrī „KSuns” vēl iespējams iegādāties festivāla ieejas karti pa 10 Eur. Vairāk informācijas skatiet www.kinobize.lv.

Lekciju programma:

Piektdiena, 17.04.
14.00 – Peter I. Crawford: The Character, The Plot and the Spectacle

Sestdiena, 18.04.
13.00 – Johannes Sjoberg: From Ethno-fiction to Ethno science-fiction

Svētdiena, 19.04.
14.00 – Priit Tender: Animated realities