STUDENTU KORIS „BONUM CULTURA” ARĪ NĀKAMGAD UZAICINĀTS UZ KORU FESTIVĀLU FRANCIJĀ Bonum Cultura Francijā Full view

STUDENTU KORIS „BONUM CULTURA” ARĪ NĀKAMGAD UZAICINĀTS UZ KORU FESTIVĀLU FRANCIJĀ

Latvijas Kultūras koledžas Studentu koris „Bonum Cultura”, kas šovasar piedalījās koru festivālā Francijā, Aveironas departamentā, arī nākamgad plāno doties uz Franciju. „Esam saņēmuši pasākuma organizatoru ielūgumu uz līdzīgu koru festivālu, kas nākamvasar notiks Provansā,” stāsta kora „Bonum Cultura” vadītājs Lauris Lieldiens.

 

Šovasar, jūlija otrajā pusē, Latvijas Kultūras koledžas Studentu koris „Bonum Cultura” piedalījās Francijas koru festivālā „Festival Choral International en Aveyron”.

 

Bonum Cultura Francijā„Bonum Cultura”saviļņo franču publiku un lauž stereotipus
„Mūsu ceļojums ar autobusu no Rīgas uz Franciju sākās 18.jūlijā, savukārt 30.jūlijā atgriezāmies Latvijā. Francijā dzīvojām pilsētā Saint Affriqueunno turienes devāmies uz citām Aveironas departamenta pilsētām, lai sniegtu koncertus. Visīsākais ceļš vienā virzienā no koncerta vietas līdz viesnīcai, kurā bijām apmetušies, bija aptuveni 35 kilometri, bet visgarākais – ap 200 kilometru. Kopumā Francijā sniedzām piecus koncertus dažādās Aveironas departamenta pilsētās – Brusque, Salles Courbatiers, La Couvertoirade, Brousse le Chateau, Salles Curan,” atcerās kora vadītājs Lauris Lieldiens.

 

Koristi Annu Avotiņu, Latvijas Kultūras koledžas 3.kursa studenti, topošo vides dizaineri, tāpat kā Madaru Sosti, 3.kursa studenti, topošo mediju producenti, saviļņoja tas, cik sirsnīgi kori uzņēma franči.

„Mūsu koncerti nereti ieilga, jo daudzas dziesmas publika lūdza atkārtot. Tāpat kā mums pašiem, arī frančiem īpaši patika gan latviešu tautasdziesmas un oriģināldziesmas, piemēram, fināls no izrādes „Pūt vējiņi” un latgaliešu valodā dziedātā dziesma „Gula meitīna”, gan atraktīvās afrikāņu dziesmas, ko arī bijām iekļāvuši savā koncertprogrammā,” stāsta A.Avotiņa.

M.Soste atceras, ka publiku saviļņojušas arī dziesmas, ko koris šovasar dziedājis Baltijas studentu Dziesmu un deju svētkos „Gaudeamus”, piemēram, dziesma „Tava ir jaunība mana”.
Arī Latvijas Kultūras koledžas Svētku režijas 3.kursa studentei, koristei Laurai Kalējai, un koledžas 1.kursa studentam, topošajam sarīkojumu vadītājam, koristam Jānim Karlovskim atmiņā palikusi publikas pozitīvā attieksme, pēc koncertiem izteiktā atzinība un smaidi.

Gan L.Kalējai, gan J.Kalovskim franču publikas atsaucība palīdzējusi salauzt stereotipu, ka franči nelabprāt runā angliski. „Tie, kuri zināja angļu valodu, labprāt pēc koncertiem runāja ar mums angliski,” stāsta koristi.

 

ASV kora dziesmu džeza apdares un Taivānas eksotika
Pēc kora vadītāja teiktā, Francijas kora festivāla dalībnieki no dažādam valstīm koncertēja atsevišķi, taču brīvajā laikā pēc koncertiem dziedātājiem no Latvijas bija iespēja iepazīties ar citu valstu koristiem, kā arī sarīkot koru sadziedāšanos.
„No visiem koriem man visvairāk patika ASV kora dziesmu džeza apdares,” atzīst L. Lieldiens. Arī koristam J.Karlovskim ASV kora sniegums paticis visvairāk gan džeza stila dēļ, gan tādēļ, ka gandrīz katram koristam bijusi solista balss, kas skaisti izskanējusi kora sniegumā. Ar savu oriģinalitāti ASV kora sniegums visvairāk paticis arī L.Kalējai.

Savukārt A.Avotiņai un M.Sostei ar eksotiskām melodijām un dejām īpaši iepaticies arī Taivānas koristu sniegums.

 

Ne tikai koncerti, bet arī ekskursijas
Vienlaikus ar koncertiem koristiem gidu pavadībā bija iespēja iepazīties ar interesantākajiem kultūras, vēstures un tūrisma objektiem Aveironas departamentā.

„Ekskursijas mums bija katru dienu. Spilgtākos iespaidus guvām, braucot ar kanoe un apskatot vienu no pasaulē augstākais viaduktiem – Millau viaduktu,” stāsta L. Lieldiens.
Koristi atzīst, ka apskatot iespaidīgo Millau viaduktu, kas ir augstāks pat par Eifeļa torni un esot redzams pat no kosmosa, un uzzinot, ka šī tilta izmaksas bijušas vismaz pāris reizes mazākas par Rīgas Dienvidu tilta izmaksām, nācies aizdomāties arī par to, cik atšķirīga bijusi šādu lielu objektu „celtniecības kultūra”.

„Bonum Cultura” dalībniekiem Francija iepatikusies ne tikai ar interesantiem un unikāliem tūrisma objektiem, bet arī ar skaistiem dabasskatiem, kalniem un arhitektūru un vēsturi. „Katra apdzīvotā vieta, uz kuru devāmies ar koncertu, bija atšķirīga, ar savu auru. Vislabāk man patika pilsētiņa Brousse le Chateau, kurā ieradāmies pēc laivu brauciena. Tā ir klintīs veidota, senatnīga pilsētiņa, kas tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Francijas pilsētiņām,” stāsta M.Soste. Savukārt A.Avotiņai interesants šķita arī Rokforas siera ražotnes apmeklējums.

 

Iespēja gūt pieredzi un nostiprināt draudzību

L.Kalēja ieteiktu arī citiem koristiem nākamgad braukt uz Franciju, lai iegūtu pozitīvas emocijas, iepazītos ar Franciju un, balstoties uz piedzīvoto, veidotu savu priekšstatu par šo valsti, nevis vadītos pēc stereotipiem.
Savukārt J.Karlovskis uzskata, ka dalība šādā festivālā dod ļoti lielu pieredzi un ļauj katram apzināties, cik daudz sasniegts un ko vēl jātiecas. „Koris ir kā viena liela ģimene, tu brauc kopā ar draugiem, tāpēc dalība festivālā ir lieliski pavadīts laiks,” uzskata korists. Arī A.Avotiņa un Madara Soste uzsver, ka brauciens uz Franciju saliedējis kolektīvu, kā arī devis iespēju iepazīt sevi un iegūt jaunus draugus.

 

Pasākuma organizatore ir Francescato ģimene, kas ir izveidojusi īpašu fondu, lai savus tautiešus iepazīstinātu ar dažādu pasaules valstu kora mūziku. Šogad Aveironas departamentā šis festivāls norisinājās septīto reizi un pulcēja korus no Indonēzijas, Taivānas, Beļģijas, Itālijas, ASV, Francijas un Latvijas. „Bonum Cultura” bija vienīgais koris no Latvijas, kas tika uzaicināts uz šo festivālu un izpelnījās lielu publikas atzinību. Nākamgad līdzīgs pasākums norisināsies Provansas reģionā Francijas dienvidos, tasbūs 20.jubilejas pasākums, un ielūgumu piedalīties šajā jubilejas festivālā saņēmis arī Latvijas Kultūras koledžas Studentu koris koris „Bonum Cultura”.