STUDENTU TEĀTRIS DODAS VIESIZRĀDĒS UZ IGAUNIJU Pirms došanās ceļā Full view

STUDENTU TEĀTRIS DODAS VIESIZRĀDĒS UZ IGAUNIJU

No šī gada 14.-16. februārim LKA Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātris devās uz Igauniju, lai ar izrādi „Ei, jūs tur!” piedalītos Tartu universitātes Vīlandes kultūras akadēmijas studentu teātra dienās.

Teātra režisore Edīte Neimane ar lepnumu atzīst, ka „… teātra festivālā Vīlandē piedalāmies pirmo reizi. Kopā festivālā tiek izrādītas desmit izrādes. Tajā piedalās vairāki Igaunijas studentu teātri, kā arī studentu teātris no Somijas. Savukārt no Latvijas mēs esam vienīgie dalībnieki.”

Ei jus tur Argo_IngverMeklē jaunas radošās izpausmes

„Piedalīties teātra festivālā Vīlandē Igaunijas amatieru teātru asociācija piedāvāja tieši studentu teātrim, jo festivālu organizatori vienmēr meklē nelielas izrādes, kas nav klasiskā variantā, bet tās ir radījuši studenti, kas meklē savas radošās izpausmes formas. Tā kā mūsu Studentu teātrī tapa 50 minūšu gara izrāde „Ei, jūs tur!” pēc Viljama Sarojana tāda paša nosaukuma lugas motīviem, tikām uzaicināti piedalīties festivālā,” stāsta režisore. Edīte Neimane ir režisore ar vairāk nekā 33 gadu darba pieredzi, viņa ir arī Rīgas pilsētas amatieru teātru koordinatore un sekmīgi sadarbojusies ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem, rīkojot festivālu „Rīga spēlē teātri”.

Horeogrāfiju izrādei veido Latvijas Kultūras koledžas students

Teātra festivālos svarīga ir simbolika un zīmju valoda, arī izrādes „Ej, jūs tur!” tēma tiek atklāta darbībā. „Mēs neņemam tikai dialogu kā pamatu izrādei, bet ar kustību, vokāla un mūzikas palīdzību radām stāstu par jaunu cilvēku, kas nejaušības dēļ iet bojā. Izrādē ir attīstīta sižeta līnija par to, kā mēs ienākam šajā pasaulē, kā pakļaujamies baram, kā gribam būt izredzēti, kā mūs izstumj un arī par to, cik viegli ir zaudēt savu brīvību,” stāsta režisore Edīte Neimane.

Kustības un dejas improvizācijas izrādei veidoja jaunais horeogrāfs, LKA Latvijas Kultūras koledžas students Aigars Larionovs. Režisore Edīte Neimane atzīst: „profesionāli, pārliecinoši un ļoti veiksmīgi, bija radošs gandarījums strādāt ar jauno horeogrāfu, kurš palīdzēja studentiem labāk sajust un uztvert izrādes formu ”. Mūziku izrādei veiksmīgi piemeklēja LKA Latvijas Kultūras koledžas docente Inga Gaile, režisora asistenta darbā un skaņas režijā iesaistījās teātra mākslas absolvente Melānija Dubra un apgaismošanas režiju izstrādāja RISEBA Audiovizuālās mākslas 3.kursa students Dzintars Neimanis.

Iniciatīva – pašu rokās

Režisore Edīte Neimane uzsver teātra darbības mērķi – lai Studentu teātris un tā aktieri tiek pamanīti arī ārpus koledžas. Režisore arī cer, ka nākotnē, piesaistot iespējas, jauni cilvēki varētu teātrī veidot savus projektus. Viss ir atkarīgs no pašu studentu iniciatīvas un vēlēšanās. Piemēram, veidojot muzikālas improvizācijas, LKA Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātra grupai un kultūras menedžeriem būs iespēja piedalīties angļu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra jubilejai veltītajos pasākumos, kas notiks šī gada 17.maijā Rīgā, Kalnciema kvartālā. „Ej, jūs tur” kā nakts izrāde jau pieteikta 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkiem „Gaudeamus”. „Noteikti Studentu teātra mērķis arī dalība festivālā „Rīga spēlē teātri” 2014. gada oktobrī, kas, ņemot vērā, ka Rīga ir Eiropas kultūra galvaspilsēta, kļūs par teātru festivālu ar starptautisku skanējumu,” uzsver režisore Edīte Neimane.

STUDENTU TEĀTRA SNIEGUMU IGAUNIJĀ VĒRTĒ ATZINĪGI

LKA Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātra aktieri ir ļoti labi un dabiski izskatās uz skatuves, viņiem ir skaistas balsis un viņi emocionāli, atzinuši Tartu universitātes Vīlandes Kultūras akadēmijas Studentu teātra dienu organizētāji.

„Sens ticējums vēsta – ja pirmais taurenis, ko pavasarī pamani, ir raibs, tad tev gaidāma raiba vasara. Nepamet sajūta, ka studentu teātra dalībnieki vēsajā februārī bija pamanījušies ieraudzīt ļoti daudz raibu taureņu,” apgalvo LKA Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātra aktieris Krišjānis Elviks. Festivāla dienas ikvienam no studentu teātra dalībniekiem aizritēja krāsainas un atziņām bagāti.

LKA Latvijas Kultūras koledžas studentu teātris pavadīja neaizmirstamu nedēļas nogali Igaunijas pilsētā Vīlandē, lai piedalītos Studentu teātra dienās ar oriģinālu Viljama Sarojana lugas „Ei, jūs tur” interpretāciju:

Salīdzina ar otrā kursa aktieriem

LKA Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātra dalībnieces Faina Ņebova un Lāsma Poča ir gandarītas par teātra ekspertu vērtējumu un savu veikumu.

„Mums izdevās sajust vienam otru un strādāt komandā. Pēc izrādes, uzzinot, ka esam vienkārši studenti, nevis aktieri, un noskaidrojot, cik reizes nedēļā mums ir mēģinājumi, Vīlandes teātra dienu organizatori atzina, ka esam ļoti profesionāli un mūsu sniegums ir pielīdzināms otrā kursa aktieru darbam,” stāsta Faina.

Studentu teātris „Ei, jūs tur!” rādīja latviešu valodā, taču tas nebija šķērslis, lai izrādi uztvertu arī citu tautību pārstāvji, jo uzvedumā tika izmantoti kustības elementi, žesti, mūzika.

Patīk somu teātra grupas izrāde

„Vīlandes Kultūras akadēmijas Studentu teātra dienās man visvairāk patika Somijas teātra grupa. Viņu izrāde bija par to, kā mācīties skolā, dzīvē un sabiedrībā, skolā. Mani ļoti uzrunāja aktieru  plastika, balsis un tas, cik dabiski un pārliecinoši viņi darbojās uz skatuves,” iespaidos dalās Faina Ņebova.
Arī Lāsmai Počai, aktrisei un vienas no galvenās lomas aktrisēm, uzrunāja somu kolektīvs. „Šī izrāde sniedza daudz pozitīvas enerģijas un iedvesmu, kā arī idejas, ar kurām varētu sevi pilnveidot,” turpina Lāsma.

Iespēja pilnveidoties meistarklasēs un mācīties no citu kļūdām
„Vīlandes kultūras akadēmijas studentu teātra dienu ietvaros notika arī meistarklases, kurās varējām attīstīt sevi un iepazīt ko jaunu. Mēs ar Fainu, piemēram, piedalījāmies meistarklasē, kurā aktiera ķermenis kustības veido pēc līdzīgiem principiem kā lelles, kustība, nevis prāts pārvalda ķermeni. Citi savukārt apmeklēja meistarklasi, kura bija veltīta gaismas ietekmei uz skatuvi, aktieriem un, protams, izrādi,” stāsta Lāsma .

Krišjānis kritiski vērtē pasākuma menedžmentu – specialitāti, ko pats apgūst koledžā. Festivālu organizēja Tartu Universitātes Vīlandes Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta studenti, kuri to veidoja kā diplomdarbu. „Nenoliedzami līdzdalība šādu  šādu festivālu organizēšana ir vērtīga, jo studentiem mācību procesa ietvaros ir iespēja strādāt ar starptautiskiem projektiem. Diemžēl  jāatzīst, ka festivāla atmosfēra lika manīt, ka tā organizēšana ir „obligāts darbs”, ne sirds un entuziasma pilns, jo teātra festivāla ietvaros neparādījās tāda atmosfēra un sajūtas, ko gribētos ielikt savos koferos un paņemt uz mājām.”