Site icon LKA Latvijas Kultūras koledža

MEISTARKLAŠU CIKLS ”Mūsdienīgu kultūras notikumu veidošanas tendences Latvijā un pasaulē”

LKA Latvijas Kultūras koledža, ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, organizē izcilu ārvalstu un pašmāju skatuves mākslas profesionāļu un pedagogu meistarklases, lai iepazīstinātu ar aktuālajām tendencēm skatuves mākslā un kultūras notikumu veidošanā.

Skatuves mākslas meistarklases būs saistošas gan topošajiem aktieriem un režisoriem, gan pieredzējušiem teātru profesionāļiem.

11. un 12. aprīlī meistarklasēs “Kustību māksla – Ievads Commedia dell’Arte” dalībniekiem būs iespēja kustīgā un rotaļīgā veidā iepazīt Commedia dell’Arte pasauli, kur darbības centrā būs izpildītājs un ķermenis, tiks izpētītas dažādas kustības, ritma un tēla īpašības.
Iepazīstoties ar Commedia dell’Arte maskām, dalībnieki izjutīs, kā maska ietekmē aktiera ķermeni, balsi un prātu.

Meistarklases vadīs Tiia-Mari Mäkinen – somu teātra profesionāle ar plašu pieredzi kustību un masku teātrī. Pēdējo desmit gadu laikā Tiia ir strādājusi par režisori, aktrisi un pedagoģi dažādās vietās un projektos visā pasaulē.
Viņas vīzija teātra veidošanā balstās uz pārliecību par aktieru ansambļa kopīgu darbošanos, kur radošais darbs kļūst par dažādu pasauli aptverošu skatījumu polifonisku simfoniju. Viņas mākslinieciskais skatījums izriet no pasaules izpratnes caur žestiem, kustībām un ķermeņa valodu, ko neierobežo ne valodas, ne kultūras, ne laika robežas.

Meistarklašu dalībniekiem

– jābūt priekšzināšanām aktiermeistarībā;
– jāpaņem līdzi piemērots apģērbs, lai brīvi kustētos un apavi iekštelpām;
– nodarbības notiks angļu valodā;
– dalības maksa 30,- Eur par katru meistarklasi;

13. un 14. aprīlī meistarklasēs “Mihaila Čehova aktiermeistarības tehnikas psihofizika” tiks apgūta Mihaela Čehova tehnika un metodes aktiera darbā ar lomu, kas palīdz attīstīt iztēli un radošumu, izmantojot savu pieredzi un emocionālo atmiņu.
Nodarbību tēmas:
1. Koncentrēšanās un iztēle
2. Psihofiziskā apmācība: iedomātais ķermenis un tā centri
3. Viegluma, skaistuma, formas un veseluma sajūta. Emocionālas atmosfēras.
4. No kvalitātes līdz emocijām. Psiholoģiskais žests. Darbība un vārds.

Meistarklases vadīs Noemi Sanchez, pasniedzēja no Bilbao (Basque Higher School of Drama and Dance). Noemi ir spāņu māksliniece, kurai ir ļoti svarīgi apzināties savu autentisko ES – to Es, kādi mēs visi bijām bērnībā.
Pēc Madrides Augstākās Karaliskās skatuves mākslas koledžas absolvēšanas Noemi ir specializējusies aktiera darbā, liekot uzsvaru uz saiknes veidošanu ar saviem instinktiem un pirmsākumiem. Šobrīd Noemi apvieno lektores darbu ar projektiem, kas saistīti ar dramatisko mākslu un personības attīstību.

Meistarklašu dalībniekiem
– jābūt priekšzināšanām aktiermeistarībā;
– jāpaņem līdzi piemērots apģērbs, lai brīvi kustētos un apavi iekštelpām;
– jāsagatavo iegaumēts teksts (apmēram 1 minūti ilgs), bet iepriekš nepraktizēts mēģinājumā;
– nodarbības notiks angļu valodā;
– dalības maksa 30,- EUR par katru meistarklašu dienu (13. un 14. aprīlī, 2 meistarklases katru dienu).

13. aprīlī meistarklase “Skatuves cīņa”. Skatuves cīņa ir viens no aktiermeistarības tehnikas elementiem. To apgūstot, izpildītājs spēj radīt fizisku cīņas ilūziju. Izkopjot šo elementu, var pasaudzēt partneri, bet izmantojot to teātra mākslā, iedarboties uz skatītāju emocijām, izsaucot līdzpārdzīvojumu konkrētās skatuviskās situācijās. Meistarklasi vadīs režisors Juris Jonelis, kurš ir profesionāls teātra, koncertizrāžu un pasākumu režisors. Iestudējis izrādes Daugavpils, Dailes, Liepājas un citos teātros. Režisējis pasaules koru olimpiādes lielkoncertu Mežparka lielajā estrādē un kā  mākslinieciskais vadītājs veidojis multimeidālu deju lielizrādi “Abas malas”.Šobrīd Jura režijā noris aktīvs process pie kora lielkoncerta “TĪRUMS.Dziesmas ceļš.” Mežparka lielajā estrādē, kurš notiks 2023. gada XXVII Dziesmu un XVII Deju svētku laikā.

Meistarklašu dalībniekiem:
– jābūt priekšzināšanām aktiermeistarībā;
– jāpaņem līdzi piemērots apģērbs, lai brīvi kustētos un apavi iekštelpām;
– dalības maksa 30,- EUR

PROGRAMMA

12. aprīlī norisināsies arī divas meistarklases visiem interesentiem, kā arī kultūras augstskolās studējošajiem, kultūras nozares profesionāļiem.

Rutas Vītiņas meistarklase “Publiskā runa, prezentēšanas māksla”, par personas kopējo enerģētiku, tās izpausmēm ķermeņa valodā un runā, kar to, kāda informācija sasniedz klausītāju. Balss tembra, rezonatoru nozīme, runas melodija, zemteksts. Improvizētas un lasītas runas galvenās atšķirības.”
Docente Ruta Vītiņa absolvējusi Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas aktieru – režisoru specialitāti un Kultūras akadēmijā teātra mākslas maģistrantūru. Kā runas pedagogs Akadēmijā strādā kopš dibināšanas (1991). Pirms tam skatuves runu docēja JVLMA. Jau 21 gadu pasniedz skatuves runas nodarbības Mācību centrā “Triviums” un LU Juridiskā fakultātē kā starptautisko tiesību konkursantu konsultante strādā no  2006. gada līdz šim brīdim. Ruta Vītiņa pasniedz Latvijas Kultūras akadēmijā lekciju kursus “Skatuves runa un metodika”, “Publiskā runa”.

Juris Jonelis meistarklasē “Skatuves mākslas tendencies pasaules kontekstā” iedvesmos, motivēs un dos impulsu jaunām idejām, sniedzot ieskatu spilgtu kultūras notikumu formu un izteiksmes līdzekļu daudzveidībā, pasaules tendencēs skatuves mākslā un pasākumu oriģinālajā saturā.

Meistarklases notiks Latvijas Kultūras koledžā, Bruņinieku ielā 57. Vietu skaits ierobežots.

PIETEIKUMA ANKETA

 

MEISTARKLAŠU CIKLS ”Mūsdienīgu kultūras notikumu veidošanas tendences Latvijā un pasaulē” tiek  rīkots ar VALSTS KULTŪRKAPITĀLA FONDA ATBALSTU.

Exit mobile version