KULTŪRAS KANONA KONKURSS kanons Full view

KULTŪRAS KANONA KONKURSS

Kultūras koledžā notiks Kultūras kanona konkursa 1.kārta

9.novembrī Latvijas Kultūras koledžā norisināsies Latvijas kultūras kanona konkursa vidusskolēniem 1. kārta jeb Rīgas reģiona atlase. Konkurss notiek jau piekto reizi, šajā gadā tas ir nozīmīgs ar to, ka veltīts Latvijas simtgadei, tā moto – “ Kultūras kanona vērtības Latvijas simtgadei – ikvienam, ik dienu”. Konkursā piedalīsies 14 komandas no Rīgas, Ogres, Olaines un Salaspils, kas sacentīsies par iespēju nonākt 2.kārtā

Kultūras kanona konkurss skolēniem ir vērtīgs un interesants ar to, ka konkursa laikā veiksmīgākajām komandām ir iespēja mācīties no nozaru profesionāļiem. Šogad konkurss notiek sadarbībā ar SIA Brain Games un konkursa finālā skolēniem būs iespēja izstrādāt galda spēli.

Skolēnu pirmās kārtas uzdevums ir   izvēlēties trīs kultūras kanonā iekļautās kultūras vērtības un artefaktus, kā arī divas kanonā neiekļautās sava novada kultūras vērtības vai artefaktus, kuras vēlētos īpaši godināt un izcelt Latvijas simtgadē, un norādīt, kura (-as) no izvirzītajām vērtībām būtu piemērota (-as) galda spēlei. Otrajā kārtā, kurā nokļūs katra reģiona 2 labākās komandas, notiks radošā darbnīca, kurā jaunieši attīstīs galda spēļu jaunrades prasmes, apgūs spēles koncepcijas izstrādi, savukārt finālā tiks izstrādātas galda spēles.

Konkursa īpašais Rīgas reģiona sadarbības partneris ir SIA ZeMaize, jo ZeMaize ideja labi saskan ar konkursa ideju. Rokām veidota, krāsnī cepta maize ir būtiska Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļa, tradicionālās virtuves stūrakmens, savukārt ZeMaize gan tradicionālās, gan mūsdienīgās receptes ļauj izjust jaunas garšas un maizes vērtību.

Rīgas reģiona žūrijā būs kultūras institūciju un radošo profesiju pārstāvji: Lolita Rūsiņa,

(Kultūras ministrijas kultūrpolitikas departamenta stratēģiskās plānošanas nodaļas vecākā referente) Ilze Kadiķe (Valsts izglītības satura centra vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vecākā referente ), Egils Grasmanis (SIA “Brain Games Publishing” direktors), Raimonds Briedis( Latvijas Kultūras akadēmijas profesors), Nadīna Rutka (Kultūras kanona konkursa sociālo tīklu redaktore), Vladis Goldbergs (Radio SWH ētera komunikāciju menedžeris), Kārlis Anitens ( aktieris, režisors, dramaturgs), kā arī Latvijas Kultūras koledžas studenti un absolventi.

Kultūras kanona konkursa stratēģiskais mērķis ir sekmēt kultūras mantojuma saglabāšanu, tā vērtību aktualizēšanu, pievērst uzmanību sabiedrības kultūras procesu daudzveidībai un vērtību sistēmu atšķirībām, kā arī veicināt skolēnu radošumu un pilsonisko līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā.

programma-finalplakats_kanons-1-karta-lkk3