MADARA, ERASMUS STUDIJAS NORVĒĢIJĀ Rooms and their owners 12 Madara Nainisa Full view

MADARA, ERASMUS STUDIJAS NORVĒĢIJĀ

VOLDA UNIVERSITY COLLEGE, 2014. PAVASARA SEMESTRIS

Vienmēr zināju, ka ļoti vēlētos izmantot iespēju aizbraukt apmaiņas programmā. Tā kā otrā kursa pavasara semestris bija pēdējā iespēja, tad ar prieku arī to izmantoju. Kad tiku apstiprināta Erasmus apmaiņas programmai, no koledžas puses saņēmu visu nepieciešamo informāciju, lai tālāk kārtotu dokumentus pirms došanās uz Norvēģiju. Tika sarīkota arī tikšanās ar studentiem, kas pirms tam ir braukuši apmaiņas programmās, kas radīja skaidrību gan par mācībām, gan ikdienas dzīvi, dodoties mācīties uz Voldu. Ierodoties Voldā, viss bija nokārtots, nebija nekādu problēmu un aizķeršanos, iekārtojoties studentu kopmītnēs un nokārtojot nepieciešamās formalitātes uzņemošajā augstskolā. Voldas Universitātes koledžas personāls bija ļoti atsaucīgs un draudzīgs, un izskaidroja visu, kas nebija skaidrs. Arī mobilitātes laikā nebija nekādu problēmu ar nepieciešamās informācijas iegūšanu gan no LKA Latvijas Kultūras koledžas, gan Voldas Universitātes Koledžas.

M.N._Volda_1Tā kā, uzsākot mācības Voldā, sapratu, ka tomēr vēlos mainīt pirms tam izvēlētos studiju kursus, mobili un ātri nokārtoju visus nepieciešamos dokumentus dienas laikā un uzsāku studiju kursu Photo Documentary kursā. Par šo izvēli nomainīt kursus, esmu ļoti apmierināta, jo šie kursi atbilda gan manām iepriekš iegūtajam zināšanām fotogrāfijā, gan arī personiskajai interesei. Kursu nomainīšanas process man tika laipni izskaidrots un ne brīdi nebija sajūta, ka es kādu apgrūtinu. Biju ļoti gandarīta ar studiju kursu, pasniedzēju un kursa biedriem. Paplašināju savu redzes lauku gan dokumentālajā fotogrāfijā, gan iespējām fotogrāfijas laukā, kā arī padziļināju izpratni par fotogrāfiju kā tādu. Kursa biedri bija ļoti pieredzējuši un sniedza man gan lielu iedvesmu, gan veselīgu kritiku. Komunikācija ar pasniedzēju un kursa biedriem bija atvērta un rosināja pašai censties sasniegt labākus rezultātus. Pildot studijās uzdotos uzdevumus un patstāvīgi veidojot foto projektus, ļoti daudz ko iemācījos gan komunikācijā ar cilvēkiem, gan attēlu veidošanā un vērtēšanā, gan iemācījos publiski aizstāvēt savus darbus un ieklausīties ieteikumos. Rakstot esejas kursu ietvaros, bibliotēkā bija iespēja pasūtīt nepieciešamās grāmatas, kas bija ļoti noderīgi.

Tā kā esmu vairāk dabas nekā pilsētas cilvēks, ļoti izbaudīju manas apmaiņas mobilitātes lokāciju. Volda ir neliela pilsēta, kuru no trīs pusēm ieskauj kalni un no vienas apskalo fjords. Es ļoti izbaudīju iespēju kāpt kalnos, doties pastaigās un apbraukāt apkaimē esošos kalnus un fjordus. Kāpt kalnā nakts melnumā un sagaidīt saullēktu virs mākoņiem, pārlaist nakti kalnos, kurinot ugunskuru, jo ir nokavēts prāmis, pieņemt izaicinājumu maija sākumā ielēkt fjordā, izīrēt skolas motorlaivu un doties ūdenskritumu meklējumos, kā arī sastapt brīnišķīgus cilvēkus no visas pasaules- šie ir tikai daži no lieliskajiem šī brauciena aspektiem. Arī strādājot pie foto projektiem, sastapos ar dažādiem izaicinājumiem, kurus pārvarot, jutu izaugsmi un prieku darboties ar fotogrāfiju. Sajutu sevī potenciālu un lielāku drosmi, kas noteikti ir ļoti nozīmīgs ieguvums.

M.N._Volda_4tudentiem, kas plāno doties apmaiņas mobilitātes programmās, iesaku pirms tam ar savu augstskolu vai koledžu kārtīgi izrunāt, kādā būs situācija mācībās, atgriežoties no apmaiņas brauciena. Kā arī iesaku pirms brauciena aprunāties ar studentiem, kas jau ir bijuši vietā, uz kurieni dosieties. Noteikti nevajag baidīties no pārmaiņām un izaicinājumiem, jo tas viss mūs padara bagātākus emocionāli un zinošākus profesionāli. Pieci mēneši Voldā noteikti būs skaists un īpašs piedzīvojums!