JĀNIS, ERASMUS STUDIJAS NORVĒĢIJĀ

VOLDA UNIVERSITY COLLEGE,  2014. PAVASARA SEMESTRIS

Es izvēlējos doties šajā piedzīvojumā tāpēc, ka sajutu nepieciešamību pēc kā jauna savā dzīvē. Gribēju izkāpt no savas komforta zonas, lai iegūtu jaunu pieredzi un attīstītu savas prasmes, protams, lai arī izbaudīt svešās zemes burvību.

Jānis NorvēģijāJāsaka, ka no manas mācību iestādes bija ļoti liela pretimnākšana saistībā ar visiem kārtojamajiem papīriem un arī ieguvu atbildes uz visiem saviem jautājumiem. Ļoti liels paldies arī jāsaka savas augstskolas Erasmus koordinatorei par rīkoto pieredzes apmaiņas tikšanos, kur varēju uzklausīt pieredzi no citiem studentiem, kuri bija arī izvēlējušies studēt manis izvēlētajā vietā. Runājot par uzņemošo augstskolu vispār nav ko piebilst, varu pateikt to, ka tur viss ir tik sakārtots, ka visas saistītās formalitātes tika nokārtotas vienmēr ļoti īsā laikā. Arī visa uzņemšana bija ļoti patīkama un pārdomāta.

Par saviem akadēmiskajiem sasniegumiem varu minēt to, ka ļoti izbaudīju mācību iestāžu atšķirīgo stilu, salīdzinot ar Latvijas augstskolu mācīšanas sistēmu. Tika ļoti daudz strādāts praktiski, kas bija ļoti attīstoši un interesanti. Tomēr vērtīgais, ko, manuprāt, var iegūt doties šādās programmās, ir pieredze. Pieredze sadzīviskās situācijās citās valstīs, pieredze komunikācija ar citu tautu pārstāvjiem, jaunas valodas apgūšana, citu tautu kultūras un ideoloģijas izpratne un jauns redzējums uz lietām.

Janis Erasmus Norvegija2Mani spilgtākie iespaidi noteikti bija viss citādais, ka nav šeit Latvijā, viss, ko jaunu ieraudzīju. Bet iespaidi, kas paliks atmiņās, ir iepazītie cilvēki un manas izvēlētās vietas unikalitāte.

Topošajiem Erasmus programmas studentiem es ieteiktu satikties ar tiem cilvēkiem, kuri jau ir tam izgājuši cauri, īpaši ar tiem, kuri ir jau studējuši tur, kur ir vēlme doties. Noteikti ir svarīgi pirms tam iegūtu maksimāli daudz informācijas par pašu valsti – vēstures faktus, informāciju par tur dzīvojošajiem cilvēkiem, ja ir iespēja, iemācīties primitīvas frāzes tās valsts valodā (vietējiem tas patīk).